Rookvrije speelplekken: Goed voorbeeld doet goed volgen

1
Wethouder Henk van Zeijts plaatste het eerste bord van de Rookvrije Generatie bij de speelplek Pearsonplein in Lochem (foto: gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – De speelplek aan het Pearsonplein in Lochem is sinds woensdag officieel een rookvrije speelplek. Ook de andere openbare speelplekken, die in beheer zijn bij de gemeente, worden voorzien van een bord van de ‘rookvrije generatie’.  Zo vraagt de gemeente iedereen om de speelplekken voortaan rookvrij te houden. Wethouder Henk van Zeijts (gezondheid) plaatste het eerste bord van de ‘rookvrije generatie’ bij de speelplek.

De gemeente wil dat steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Naast speelplekken gaat het dan bijvoorbeeld om sportvelden of de omgeving van schoolpleinen. Alle kinderen moeten kunnen spelen en opgroeien in een gezonde omgeving en het goede voorbeeld krijgen, zo is het uitgangspunt.

Roken is niet normaal

Wethouder van Zeijts: “Als kinderen anderen zien roken kan dat normaal lijken. En dat maakt de drempel lager om zelf op een bepaalde leeftijd te gaan roken. Kinderen hebben er veel profijt als ze nooit beginnen met roken. Het plaatsen van bordjes met ‘rookvrije generatie’ helpt om mensen bewust te maken dat ze beter niet kunnen roken in de buurt van kinderen. Het kan ook een steuntje in de rug zijn om anderen die toch roken bij de speelplek aan te spreken.”

Iedereen is en blijft welkom bij de speeltuinen, ook rokers. Wel vragen we rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de speeltuinen te roken. Op dit moment is er geen landelijke wet- of regelgeving voor een rookvrije speelplek en er is dan ook geen sprake van een verbod.

Rookvrije generatie

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving, waarin opgroeiende kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en tegen de verleiding om te gaan roken. Daarom draagt een rookvrije speelplek bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

De meeste speeltuinen in de gemeente Lochem zijn in beheer bij een speeltuinvereniging. Op 30 juni organiseert de gemeente een digitale bijeenkomst voor deze verenigingen. Dan wordt er meer informatie gegeven over het rookvrij maken van speeltuinen en het aanvragen van borden ‘rookvrije generatie’. Aanmelding voor deze bijeenkomst is mogelijk via een e-mail naar: m.maatkamp@lochem.nl.

Speeltuinverenigingen kunnen gratis borden aanvragen. Op www.rookvrijegeneratie.nl is meer informatie te vinden.

1 REACTIE

 1. Inderdaad, roken is niet normaal want,…

  Rook in je longen, is het geen zot die het heeft verzonnen.
  Misschien ben je te overtuigen, je gaat toch ook niet aan een uitlaat zuigen.
  En is de verslavingshonger niet te stillen, zijn er altijd nog nicotine pillen.
  Beter voor jezelf en overig mens en dier, probleem voorbij en iedereen plezier.

  Bedenk, zuurstof/longen je aller, allereerste levensbehoefte.
  10 minuten onder water is einde (levens)verhaal.

Comments are closed.