PvdA stelt vragen over woningprijzen Detmerskazerne Eefde

0
Zo wordt een tussenwoning in het project Detmerskazerne in Eefde aangeprezen (bron: detmerskazerne.nl)

EEFDE/LOCHEM – De woningen die in de eerste fase van het bouwplan Detmerskazerne in Eefde worden gebouwd kosten minimaal 324.000 euro (voor een tussenwoning). Volgens de PvdA-fractie in de Lochemse gemeenteraad is dit niet overeenkomstig eerdere afspraken. Er zouden in de nieuwe wijk in ieder geval 20 betaalbare woningen moeten worden gebouwd. Volgens de geldende Woonvisie van de gemeente komt dit neer op maximaal 190.000 euro. De PvdA heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college van B&W.

Aanstaande donderdag (17 juni) gaan de eerste 26 woningen in de verkoop. Uit de informatie op website detmerskazerne.nl gaat het om de volgende woningtypen en prijzen:

–      Tussenwoningen (5 woningen). Prijs vanaf €325.000
–      Hoekwoningen (8 woningen). Prijs vanaf €335.000
–      Twee onder een kap (10 woningen). Prijs vanaf € 430.000
–      Vrijstaande woningen (3 woningen). Prijs vanaf €545.000

Woonvisie

De Woonvisie van de gemeente Lochem gaat uit van dit lijstje:

–      Betaalbaar: maximaal €190.000
–      Middelduur: tussen de €190.000 en €275.000
–      Duur: vanaf €275.000

Zelfs de goedkoopste woning die nu in Eefde wordt aangeboden valt nu dus onder de categorie ‘duur’. De PvdA wijst erop dat al in 2016, tijdens de behandeling van het stedenbouwkundigplan voor de wijk in Eefde uitgebreid is stilgestaan bij het soort woningen dat gebouwd gaat worden. Van de in totaal 80 woningen zou een kwart (20) in de categorie sociale huur moeten vallen. Verder zouden er 24 middeldure en 36 dure woningen komen. Destijds lagen de bedragen uit de Woonvisie overigens nog enkele tienduizenden euro’s lager dan nu.

Sociale huur

In januari van dit jaar gaf het college, eveneens op vragen van de PvdA, aan dat er 20 sociale huurwoningen zouden komen. In de onlangs verschenen jaarrekening 2020 schrijft het college echter dan er nog geen overeenstemming is bereikt met de ontwikkelaars over welke kosten ten laste van de grondexploitatie komen en welke opbrengst de verkoop van bouwkavels moet genereren.

Dit alles brengt de PvdA tot de vraag: ‘Waarom staan er op de locatie Detmerskazerne alleen dure koopwoningen te koop? De afspraak is immers dat naast 20 sociale huurwoningen er ook 24 woningen in het segment ‘middelduur’ gebouwd zouden gaan worden?

Lang gewacht

Het plan in Eefde heeft erg lang op zich laten wachten. De PvdA is op zich dan blij met het feit dat nu eindelijk weer eens enigszins substantieel gebouwd gaat worden in de gemeente.

Het plan Detmerskazerne wordt ontwikkeld door Hegeman Ontwikkeling, onderdeel van Hegeman Bouwgroep en Loostad BV vastgoedontwikkeling uit Apeldoorn. Als makelaar is Majoor & Klumper Makelaars en Taxateurs o.g. in Zutphen erbij betrokken.

Loostad prijst het project op de eigen website overigens zelf als volgt aan:

‘Het project bestaat uit een gevarieerd woningbouwprogramma met zowel starterswoningen als middeldure en dure woningen.’