Onderzoek GGD: 93% Achterhoekers laat zich vaccineren

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/APELDOORN – D’r an! Die typisch Achterhoekse kreet lijkt ook van toepassing als het gaat om de vaccinatiebereidheid. De GGD Noord- en Oost-Gelderland signaleert dat 93% van de Achterhoekers zich wil laten prikken. In het hele werkgebied van de GGD is dit 89%. Alleen de regio Noord-Veluwe blijft met 77% flink achter.

Dit blijkt uit de 7e coronapeiling van GGD Noord- en Oost-Gelderland die van 18 tot en met 24 mei is gehouden. Het percentage mensen in de regio dat zich wil laten vaccineren neemt sinds eind vorig jaar toe. in november was dit 51%, in februari 79% en in mei dus 89%.

In de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe gaat het om 90% bereidheid. Het percentage mensen dat twijfelt over het nemen van een vaccin is opnieuw gedaald: van 14% in februari naar 5% in mei. Het percentage mensen dat zegt zich niet te laten vaccineren is gelijk gebleven en bedraagt 7%. Redenen die zij hiervoor opgeven zijn onder andere twijfel over de veiligheid of over de werking van het vaccin. Een deel van hen vindt dat er meer aandacht moet komen voor het opbouwen van weerstand.

Psychische gezondheid

De psychische gezondheid van de inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland is voor het eerst sinds het begin van de pandemie verbeterd. Vooral jongvolwassenen (18-27 jaar) scoorden in het najaar en de winter erg laag op psychische gezondheid (56% in februari), maar hier is een flinke verbetering te zien: in mei voelde 76% van de jongvolwassenen zich psychisch gezond.

Minder mensen hebben last van angst, bezorgdheid of verveling dan in februari. Eenzaamheid wordt wel iets vaker gerapporteerd dan in februari. De jongere leeftijdsgroepen hebben hier vaker last van dan de ouderen.

Sociaal leven

“Vanaf het begin zien we al dat de pandemie vooral op jongvolwassenen een groter negatief effect heeft”, zegt onderzoeker Caroline Timmerman. “Dat is mogelijk te verklaren omdat jongeren een actiever sociaal leven hebben, dat plotseling stil is komen te staan, terwijl er voor ouderen minder veranderde.” Ook blijkt uit het onderzoek dat hoe jonger mensen zijn, hoe minder veerkrachtig ze zijn.

“Ik heb weinig tot geen contact met andere mensen. Het duurt allemaal veel te lang”, zegt een vrouw van 27 jaar, die haar leven een 3 geeft. Een 69-jarige man geeft zijn leven een 8 en zegt: “Door een beetje te zoeken naar kansen is er ook in deze tijd nog van alles te doen.”

Periode van rust

4 op de 10 mensen ervaren de coronatijd als een periode van ‘rust en bezinning’. Er zijn ook dingen die mensen graag vast willen houden, ook na corona. Het (deels) thuiswerken en meer tijd doorbrengen met het gezin worden veel genoemd. Maar ook de rust door minder (sociale) verplichtingen en door meer te genieten van de kleine dingen. Een deel van de mensen vindt het niet erg om ook na corona minder handen te schudden en niet meer iedereen 3 zoenen te geven.

Gewichtstoename

De corona-uitbraak blijft  van invloed op de leefstijl. 1 op de 3 volwassenen is in coronatijd aangekomen in gewicht. De belangrijkste reden die mensen hiervoor noemen is minder bewegen, doordat ze meer (thuis) zitten en omdat de sportscholen en -verenigingen gesloten waren.