Roeken moeten weg, maar hoe?

1
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De mens is een bijzonder dier. Het beschermt graag andere diersoorten maar als er daar dan in hun ogen teveel van komen of, erger, als ze op de heilige koe poepen dan zijn rapen gaar. Weg ermee, zegt de gemeente Lochem. Maar hoe?

Vermakelijk
Wie zich wil vermaken moet op Google de woorden roeken, overlast en verjagen eens intikken. Heerlijke verhalen levert dat op. Van een wethouder uit Raalte die omwonenden adviseert om elke avond met pannendeksel te slaan (helpt niet) tot brandweerkorpsen – van onder meer Laren – die de nesten uit de bomen spuit. Mag niet, helpt niet.

Knallen
Knallen met alarmpistolen? Is ook al geprobeerd. Helpt even maar mag niet want het zijn verboden wapens. De gemeente Raalte heeft het ook nog geprobeerd met een megafoon die een geluid produceert dat de vogels angst zou moeten aanjagen…. Helpt niet!

In Meppel heeft de gemeente het geprobeerd met kleurrijke bollen die hoog in de boom ronddraaien door de wind. Resultaat: apparaten vernietigd door storm, roeken alive & kicking. 

Keuze
Nu gooit Lochem er dus 15.000 euro tegenaan om de roeken bij de Westerwal en bij de passantenhaven te lijf te gaan. Lochem heeft een hele baaierd aan maatregelen in het vizier waaruit nog nader moet worden gekozen. Doel is het aantal roekenparen te verminderen, hoewel dat nogal in tegenspraak lijkt met de status van beschermde vogelsoort.

De mogelijke maatregelen zijn:
– specifieke snoei van de aanwezige bomen (ongeschikt maken van bomen om te nestelen)
– het plaatsen van bakens (reflectie van zichtbaar en UV licht en beweging)
– het verjagen van de roeken door akoestische apparatuur
– inzet van roofvogels
– het lokken naar andere locaties

Attractie
Mogelijk lukt het om Lochem te ontdoen van een dagelijkse ‘attractie’. Als het begint te schemeren zwelt elke avond de zwerm vogels boven de binnenstad van Lochem aan. Met oorverdovend lawaai draaien ze hun rondjes om de kerk als ware het Hitchcock-film. Om vervolgens de overnachtingsplek op te zoeken. Bij zonsopgang voltrekt zich alles in omgekeerde volgorde.

Het voorstel om de vogels te verjagen staat in de Kadernota. Die wordt woensdag (14 juni) besproken door de gemeenteraad. Voorafgaande aan deze vergadering kunnen inwoners in de hal van het gemeentehuis met raadsleden spreken over onderwerpen die hen bezighouden. De inloopbijeenkomst duurt van 19 tot 20 uur. 

1 REACTIE

  1. Wanneer de rondweg zou zijn gekomen zoals in eerste instantie gepland dus achter Intratuin was de roeken kolonie in TWEE DUIZEND VIJF EN TWINTIG zo mee verhuist . Maar je onze Lochemse regering heeft zich laten inpakken door een stel : Roeken knuffelaars die het verschil tussen een roek en een kraai niet eens zien.Nog een leuke anekdote : Bewoners van een appartementen complex in de directe omgeving van de oude kastanjeboom terrein oude Rabo hadden (hebben) vooral in de vroege morgen rond vijf uur zeer veel overlast van,jawel duizenden roeken en kraaien.Er is mij altijd geleerd dat je ijzer moet smeden , wanneer het heet is en wat deed ik : Een vuurpijltje afschieten zo rond vijf uur in de ochtend het was een geval wat niet knalt maar sist dus kinderspeelgoed,wat gebeurd er : Degene die het hardst hadden geschreeuwd gingen zich beklagen achter mijn rug om over de vroege overlast wat er eigenlijk op neerkomt dat het lawaai nog wel meevalt.Zelf heb ik toen medegedeeld al zitten er in het vervolg een miljoen in de boom zal het mij een zorg zijn.

Comments are closed.