Lochemseweg Epse dicht van 30 mei tot uiterlijk 14 juli [update]

0
Asfalt wordt (optisch) veranderd in klinkers (Bron: streetprint.nl)

EPSE – De Lochemseweg in Epse is tussen 30 mei en (uiterlijk) 14 juli afgesloten voor het verkeer. Het wegvak tussen de Hassinklaan en Het Wilgert wordt dan aangepast. De gemeente nam het gedeelte van de Lochemseweg, dat binnen de bebouwde kom van Epse ligt, vorig jaar over van de provincie. Dat maakt de door veel inwoners gewenste reconstructie van de weg mogelijk. Een eerder ontwerp is in de afgelopen maanden – in overleg met de dorpsraad Epse/Joppe – geactualiseerd.

[update] Omwonenden zijn er niet gerust op, zo bleek via reacties op de eerste versie van dit bericht. Hierover is hieronder en alinea toegevoegd. Later volgt meer…

De belangrijkste aanpassing is het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op het gedeelte tussen het kruispunt met Het Wilgert tot en met het kruispunt met de Hassinklaan. Ook laat de gemeente het asfalt voorzien van ‘streetprint’. Dat betekent dat de weg de uitstraling krijgt van een weg met klinkers zonder dat deze daadwerkelijk worden gelegd. Een specialistisch bedrijf brengt deze ‘streetprint’ aan. Dit gebeurt bij voorkeur binnen de genoemde periode. Mocht dit niet lukken, dan moet het weggedeelte na de zomer mogelijk nog 1 tot 2 weken dicht.

Wens

Aanpak van de Lochemseweg is een langgekoesterde wens van veel Epsenaren. De drukte en de vaak te hard rijdende automobilsten is velen een doorn in het oog. Omdat de N339 tot medio 2022 een provinciale weg was, kon de gemeente daar geen rol in spelen.

Tijdens de werkzaamheden maakt het doorgaand verkeer gebruik van de omleidingsroutes via de Joppelaan en de N348 of via de A1. De werkzaamheden zijn afgerond voordat de provincie gaat werken aan de N332 tussen Lochem en de A1. Huizen en bedrijven aan de Lochemseweg blijven voor voetgangers en fietsers bereikbaar. De aannemer werkt in fases. Zo is niet steeds het gehele wegvak afgesloten. Maar doorgaand verkeer is niet mogelijk. Het openbaar vervoer (buslijn 57) neemt ook de route via de Joppelaan.

Verzet bewoners

Bewoners van een 20-tal adressen aan de Lochemseweg zijn boos dat hun opmerkingen niet zijn gehoord en dat de gemeente via een persbericht doet voorkomen dat alles in overleg is gegaan. Omwonenden vrezen, door met name verandering van het soort asfalt en het aanbrengen van een streetprint, meer in plaats van minder geluidsoverlast te zullen ondervinden. Ook denken ze dat het plaatsen van 30 kilometerborden geen effect heeft op de snelheid van het doorgaande verkeer, terwijl geluidsmetingen en berekeningen daar wel zijn gebaseerd. Rond 17 mei volgt een uitgebreider bericht over de gevolgde procedure en de grieven van bewoners.

Meer info

Meer informatie is te vinden via de website van de gemeente. Aanwonenden ontvingen eerder al een brief van de gemeente Lochem. Daar is ook het definitieve ontwerp te zien.