Gumbo Kings hoofdmoot van Blues Rond de Kerk [video’s]

0
The Gumbo Kings (foto: PR)

LOCHEM – Blues Rond de Kerk Lochem staat dit jaar op zaterdag 1 juli op de agenda. Opnieuw met twee podia, met daarop drie bands en één solist. Het hoofdgerecht is dit keer de band Gumbo Kings. Bijna letterlijk de hoofdmaaltijd, want gumbo is een befaamde stoofpot uit New Orleans. Een mengelmoes van ingrediënten uit verschillende wereldkeukens. De blues uit die stad is al net zo’n fijne mix. De invloeden van jazz, dixieland en Caraïbische ritmes maken het subgenre heel herkenbaar.

Blues Rond de Kerk start om 20.00 uur met een optreden van solist Duketown Slim op het kleine podium. Achter die naam gaat gitarist en zanger Imco Ceelen schuil. Wie denkt dat een solist snel eentonig wordt, heeft het in zijn geval mis. Duketown Slim heeft een omvangrijk en heel afwisselend repertoire opgebouwd, met invloeden van blues en typisch Amerikaanse rootsmuziek. Hij wisselt uptempo nummer af met zijn eigen intiemer luisterliedjes. Ideaal als warming-up dus.

What the Frnk

Rond 21.00 uur volgt de eerste act op het hoofdpodium op de Kleine Markt. Daar speelt dan What the Frnk & the Longhorns.’Frnk’ is gitarist en zanger Frank Schurgers. Een bluesrockband met een vleugje funk en soul, zo luidt de omschrijving. De ‘saus’ komt van een vet hammondorgel plus een 3-koppige blazerssectie. De band speelt veel eigen werk. De frontman bedenkt de basis van veel songs vaak tijdens fietstochtjes. Die werkt hij later verder uit. Voor het in 2020 verschenen debuutalbum ‘There’s Something About You’ kwamen op die manier zo’n 40 ideeën op tafel. Tien daarvan haalden het album.

What The FRNK heeft een eigen stijl ontwikkeld en is bij uitstek een liveband. Je moet het voelen en de bandleden hard zien werken. Daar hebben ze zichtbaar lol in en dat straalt af naar het publiek. Het rockt en het swingt en stilstaan is nauwelijks een optie.

Streekproduct

Om 22.00 uur gaat het programme verder op het kleine podium met Voodoo Woman. De naam klinkt ‘werelds’ maar het gaat in feite om een echt streekproduct. Frontvrouw Liesbeth Hofste komt uit het oer-Twentse Lattrop en andere bandleden zijn afkomstig uit Raalte en Deventer. Deze band is voer voor liefhebbers van de muziek van de Amerikaanse Tedeschi Trucks Band. De stem van Liesbeth lijkt op die van Susan Tedechi. De zelfbedachte slogan luidt: ‘Blues with a country attitude’. Dat dekt de lading wel. Denk aan moeras (swamp), laaghangende bewolking, donkere gitaarriffs en… die stem!

De hoofdmoot begint om 23.00 uur op het hoofdpodium van Blues Rond de Kerk. De Gumbo Kings zijn voortgekomen uit Sugarboy and The Sinners. De rockabillyblues werd ingeruild voor het typische geluid van New Orleans. Wie vergelijkingsmateriaal nodig heeft denke aan Tony Joe White met een snufje Dr. John (The Nighttripper). En het rockt vaak ongemeen stevig. De sound is op een of andere manier ‘vintage’ en een tikje muffig maar het swingt ook heerlijk. Veel tromgeroffel en een opzwepend mondharmonicageluid. De Lochem ligt op 1 juli heel even in de Mississippi delta.

Afterparty

Tijdens de inmiddels gebruikelijke afterparty van Blues Rond de Kerk speelt de band Bluzin’58 in café In den Olden Keijzer. Dit is een 6-koppige bluesband uit het oosten van het land bestaande uit louter muzikale routiniers. Met uitzondering van zangeres Marlies Deijk zijn alle leden 50 (ruim) gepasseerd. De band is geformeerd rond bluesharp-speler Fred Reefman en sologitarist Ferry Rikhof. Bassist Hans Rouwenhorst is inwoner van Lochem.

Muziek van What the Frnk en Gumbo Kings is te vinden op Spotify.

Blues Rond de Kerk
Zaterdag 1 juli 2023
Kleine Markt/Bierstraat Lochem
Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis

Facebook: www.facebook.com/BluesRondDeKerk/

Video’s

Bekijk hieronder een aantal video’s van de optredende bands:

Een lange video van The Gumbo Kings live:

What the Frnk met ‘Something about you’:

Een korte clip van Voodoo Woman:

En een al wat oudere clip van Duketown Slim: