Regelzaken bij trouwen, samenwonen en geregistreerd partnerschap

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan zijn impactvolle gebeurtenissen. Ook voor je financiële huishouding heeft dit gevolgen. We zetten op een rij waar je op financieel gebied rekening mee moet houden als jullie besluiten om voortaan gezamenlijk door het leven te gaan.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

De gevolgen van samen door het leven gaan zijn afhankelijk van de manier waar op je dat doet. Zo is er wettelijk meer voor je geregeld bij trouwen of geregistreerd partnerschap, dan wanneer je gaat samenwonen. In dit artikel gaan we niet uitgebreid in op de verschillen. Wel geven we belangrijke aandachtspunten.

Woning hoort niet automatisch bij gemeenschappelijke boedel
Als je intrekt bij jouw partner die al een eigen woning heeft, dan valt bij samenwonen of trouwen de woning niet automatisch tot de gemeenschappelijke boedel. Dit is wel het geval als je in algehele gemeenschap van goederen trouwt.

Eigenwoningverleden kan verschillen
Gaan jullie samen een nieuwe eerste eigen woning kopen? In die situatie heb je geen eigenwoningverleden waar je rekening mee moet houden. Dit wordt anders als een van jullie al wel een eigen woning heeft gehad. Het eigenwoningverleden heeft in dat geval mogelijk ook impact op de ander. Dit is echter ingewikkelde materie. Laat je hier goed over adviseren. Als jullie trouwen in algehele gemeenschap van goederen volgt een automatische verdeling van bezittingen en schulden.

Verzekeringen samenvoegen
Controleer welke verzekeringen jullie apart van elkaar hebben en of je deze kunt samenvoegen. Heb je bijvoorbeeld beide een aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering? Vaak kun je deze verzekeringen samen afsluiten. In veel gevallen kunnen je een partner bijschrijven op de verzekering. Soms worden hier kosten voor gerekend en meestal ook een iets hogere premie, al is de premie wel lager dan wanneer je twee losse verzekeringen hebt.

Doe samen een pensioencheck
Als je besluit samen door het leven te gaan, is het ook goed je pensioen onder de loep te nemen. Hoeveel pensioen hebben jullie allebei al opgebouwd? Is dit voldoende om later je huur of hypotheek nog te kunnen betalen. Ook als je nog jong bent is het verstandig om samen naar jullie pensioensituatie te kijken. Wanneer je vroeg start met pensioenopbouw kun je langer profiteren van het rendement op rendement effect. Daarnaast hoef je per maand een minder hoog bedrag opzij te zetten om het beoogde pensioenbedrag te halen.

Controleer ook of je partner is aangemeld bij je pensioenuitvoerder. Als je via je werkgever een nabestaandenpensioen opbouwt, krijgt je partner een uitkering als jij komt te overlijden. Hiervoor moet je partner wel aangemeld zijn. Als je gaat samenwonen moet je zelf je partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Pensioenuitvoerders stellen vaak wel voorwaarden, zoals een notarieel samenlevingscontract.

Financiële administratie belangrijk
Wanneer je niet trouwt in algehele gemeenschap van goederen, is het verstandig een goede administratie bij te houden. In alle andere gevallen is er namelijk sprake van privébezit en gemeenschappelijk bezit. Om bij een scheiding of overlijden problemen te voorkomen is het verstandig om bij te houden wie wat heeft gekocht/koopt. Dit is voornamelijk het geval als je gaat samenwonen. Je bent dan namelijk niet automatisch elkaars erfgenaam.

Op financieel gebied verandert er veel als je gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wil je weten hoe jullie er financieel voor staan op het gebied van pensioen, verzekering of hypotheken? Het team VerzekeringenDesk zoekt het graag voor je uit.

Leven & WonenDesk
Nieuwstad 7, Lochem
Telefoon 0573 255401
Of plan direct een online afspraak via levenenwonendesk.nl.