Normaal verruilt tractorpullingterrein voor openluchttheater

1
(bron: Mojo)

LOCHEM – Normaal keert in 2024 terug naar de plek waar het 49 jaar geleden allemaal begon: het openluchttheater van Lochem. Op Hemelvaartsdag (9 mei) en op de zaterdag daarna (11 mei) worden twee kleinschaliger concerten gegeven. In he theater is plaats voor zo’n 2000 bezoekers per concert. De voorverkoop begint vrijdag (13/10) om 10.00 uur via ticketmaster.nl.

In samenwerking met concertpromotor Mojo werden in de afgelopen jaren – voor en na corona – drie grootschalige concerten gegeven op het terrein van de Stichting Tractorpulling Lochem aan de Brinkerinkweg tussen Lochem en Barchem. De samenwerking met Mojo wordt voortgezet. Een reden voor locatiewijziging is niet bekend gemaakt. Feit is wel dat Normaal-voorman Bennie Jolink zijn voorliefde voor het Lochemse theater nooit onder stoelen of banken heeft gestoken.

Thuuskommen

In een artikel in een jubileumkrant van het openluchttheater uit 2018 zei Jolink over wat hij steevast ‘De Koele’ noemt: ,,Het veult altied as thuuskommen.” Het is de plek waar hij ooit begon als presentator en actionpainter tijdens wat toen nog Popmeeting Lochem heette. Jolink was via de liefde verbonden aan de familie van organisator Joost Carlier, de latere manager van Normaal. Toen Jolink met de band begon werd het festival de plek waar Normaal in 1975 de grote doorbraak forceerde met een toen nog niet eerder gehoorde combinatie van dialectteksten en rock ‘n’roll.

De titel ‘Olderwets Høken’ blijft ook in 2024 overeind. Jolink treedt op met Willem Terhorst (bas), Ferdi Joly (gitaar), Timo Kelder (drums), Roel Spanjers (toetsen), Joppe Bestevaar (saxofoon) en Peter Delannoye (trombone). De concerten op 9 en 11 mei beginnen om 20.00 uur. Informatie over een eventueel voorprogramma ontbreekt op dit moment nog.

Optredens

Na het succesvolle optreden op Hemelvaartsdag 1975 in Lochem ging de band op toer door de regio. Daarbij werden zaal- en kroegeigenaren verleid met een bijna gratis optreden, maar op voorwaarde dat Normaal tegen een redelijke vergoeding terug mocht komen als het een succes werd. En dat werd het in alle gevallen. Het succes leidde al snel tot een platencontract bij Johnny Hoes en de eerste hit ‘Oerend Hard’ in 1977.

Door ‘boeren’ tot geuzennaam te verheffen kreeg Normaal de heldenstatus in met name plattelandsgebieden van de Achterhoek tot Noord-Holland. Bij wijze van georganiseerd boerenprotest werd het nummer ‘De boer dat is de keerl’ in 2018 hoog de jaarlijkse top-2000 ingestemd. Het kwam op nummer 9 terecht.

Erkenning

In de afgelopen jaren kwam er erkenning via de Edison Oeuvreprijs en de Buma Lifetime Achievement Award. In 2015 de VPRO documentaire ‘Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal’ en in 2018 een standbeeld voor de band in Hummelo, de geboorte- en woonplaats van Bennie Jolink. Recent verscheen een nieuw verzamelalbum van Normaal, met de titel ‘Ojadahits’, met klassiekers als ‘Oerend hard’, ‘Deurdonderen’, ‘Doe Effen Normaal’ en ‘Ik Kom Altied Weer Terug’.

NORMAAL – ‘49 JOAR OLDERWETS HØKEN’
Donderdag 9 mei 2024: Openluchttheater Lochem
Zaterdag 11 mei 2024: Openluchttheater Lochem
Aanvang: 20:00 uur | Entree: €50,40 (incl. servicekosten)
De kaartverkoop voor het concert start vrijdag 13 oktober om 10:00 uur via www.ticketmaster.nl.

1 REACTIE

Comments are closed.