Publiek ontvangt wijnfestival ‘Lochem met Smaak’ weer met enthousiasme

0
Het kostte Martin Lamers een paar ferme klappen maar toen vloeide het geestrijke vocht rijkelijk (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het wijnfestival ‘Lochem met Smaak’ keerde zaterdag (15/10) na 3 jaar terug in de Gudulakerk. Deze langer dan gewoonlijke afwezigheid heeft het evenement niet geschaad. Het was druk en er viel veel te genieten voor de liefhebber van wijn en spijs. Namens de organisatie keek Harry Mengerink na afloop dan ook met grote tevredenheid terug op een mooie editie van het festival.

“Ik hoor veel enthousiaste geluiden van bezoekers. We hebben naar schatting 675 mensen binnen gehad. Dat is een mooi aantal”, aldus Mengerink. Het tellen van het aantal bezoekers is een kwestie van ‘glazen tellen’. Elke bezoeker kreeg bij binnenkomst een wijnglas waarmee bij de vele stands kon worden geproefd van wijnen uit alle windstreken. Een goed gevuld glas of hapjes konden tegen betaling worden aangeschaft.

Sabreren

Voor de opening van het festival was voorzitter Martin Lamers van de Plaatselijke Commissie (PC) van de Gudulakerk uitgenodigd. Hij vertelde dat het geld dat via het wijnfestival wordt gegenereerd meer dan welkom is. De kerk is feitelijk een evenementenlocatie geworden. Het gebouw is sinds enkele jaren in beheer bij de Stichting Oude Gelderse Kerken. De PC is verantwoordelijk voor wat zich binnen afspeelt. Op cultureel gebied maar ook qua inrichting. Dit jaar is de nieuwe sfeerverlichting betaald met geld van ‘Lochem met Smaak’.

Martin Lamers werd, bij wijze van openingshandeling, gevraagd om een fles bubbels te sabreren, oftewel te ontkurken met een sabel. Dat kostte de nodige ferme klappen maar toen vloeide het geestrijke vocht dan ook rijkelijk. Voor de bezoekers was het een teken om de glazen te laten vullen met rood, wit of rosé uit onder meer Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, tot Nieuw-Zeeland aan toe.

lees verder onder de foto…

Hary Mengerink (l) geeft uitleg aan Martin Lamers (foto: LochemsNieuws)

Eten

Naast stands van wijnverkopers waren veel restauranthouders en cateraars van de partij. Dat waren er meer dan tijdens de zes eerdere edities van het festival. In de hoop dat mensen bleven hangen om wat te eten – en daardoor de opbrengst voor de kerk te verhogen – waren begin- en eindtijd verschoven naar later op de dag. Die opzet slaagde op zich prima, ware het niet dat de kerk tijdens het laatste uur langzaam leegliep.

Onder de aanwezige standhouders waren veel plaatselijke ondernemers. Slagerij Sieverink, poelier ‘t Vöske en de Zuivelhoeve bijvoorbeeld, maar ook de succesvolle Larense cateraar Lekker Laorns. Mitra en de Gorsselse slijterij De Wingerd waren eveneens van de partij. Ook enkele supermarkten presenteerden hun wijnen in de kerk. Joop Cornelis van PLUS: “Dit is een mooie gelegenheid om mensen te laten kennismaken met onze wijnen. In de winkel mogen we mensen niet laten proeven, maar hier kan dat wel en in een gemoedelijke sfeer.”

lees verder onder de foto…

Een volle kerk tijdens ‘Lochem met Smaak 2022’ (foto: LochemsNieuws)

Duitse wijnen

Duitse wijnen ontbraken, ten onrechte, vaak tijdens eerdere edities van ‘Lochem met Smaak’, maar dit keer was DokterMaler uit Lichtenvoorde aanwezig om die leemte op te vullen. Uit Warnsveld was Vinos Y Más aanwezig met Spaanse wijnen. En de Apeldoornse groothandel en importeur Vinoviccio had veel succes met meer gastronomische wijnen uit onder meer Portugal.

Wie het liever dichter bij huis wilde houden kon terecht bij Wijn van Helène en Wijngoed Kranenburg. De restaurants De Babbelaer, Hof van Gelre, Bij Jansen & Jansen, Witte Wieven, Zwijnshoofd en Bosrestaurant Joppe verzorgden een zeer uiteenlopende range hapjes.

Ontwerphuys

Vermeldenswaardig is de presentatie van sponsor Het Ontwerphuys, met onder meer een serie foto’s die via augmented reality op een bijzondere manier tot leven komen. De techniek is ook toe te passen op eigen foto’s of ontwerpen. En voor bestuurslid Ruud Veeze was het de laatste editie van het festival waaraan hij meewerkte. Hij werd bedankt voor zijn inzet en ‘beloond’ met een speciale fles wijn.

einde tekst…

Zo min mogelijk verloren laten gaan was het streven van Harry Mengerink (l) en Martin Lamers (foto: Jorrit van de Klok/Jorpics)