Wijnfestival Lochem met Smaak doneert 10.000 euro aan Gudulakerk

0
De duimen gaan omhoog voor de cheque van 10.000 euro. Ruud Veeze (rode trui) en Harry Mengerink (r) met in hun midden voorzitter Martin Lamers van de Plaatselijke Commissie. Links drie leden van die commissie (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het tweejaarlijkse wijnfestival Lochem met Smaak, dat op 15 oktober werd gehouden, trok zo’n 800 bezoekers. Dinsdag werd een cheque ter waarde van 10.000 euro overhandigd aan leden van de plaatselijke commissie van de Gudulakerk. Dat geld is ‘geoormerkt’ en mag uitsluitend worden besteed aan de aanschaf van een nieuwe geluidsinstallatie voor de kerk.

Namens de organisatie van het festival kwamen Harry Mengerink en Ruud Veeze het goede nieuws brengen aan de Plaatselijke Commissie, onder voorzitterschap van Martin Lamers. Het wijnfestival werd ooit in het leven geroepen om het restauratiefonds van de Gudulakerk te spekken. Nadat het gebouw werd overgenomen door de Stichting Oude Gelderse Kerken (SODG) is het bouwtechnisch onderhoud geen puur plaatselijke aangelegenheid meer.

Geluid

De Plaatselijke Commissie, die onder meer zorgt voor de verhuur van de kerk als evenementenlocatie, is wél verantwoordelijk voor het interieur, waaronder verlichting en geluidstechniek. De huidige geluidsinstallatie is verouderd en eigenlijk alleen geschikt voor één spreker en aandachtige toehoorders. Voor andere doeleinden schiet het duidelijk tekort. Dat bleek in oktober maar weer eens tijdens de openingshandeling van het wijnfestival. Het geroezemoes van bezoekers is dan niet te overstemmen.

Harry Mengerink wees erop dat het bedrag dat nu eenmalig is gedoneerd specifiek voor een nieuwe geluidsinstallatie is bedoeld. Martin Lamers aanvaardde het bedrag in dank. Hij zei: “Een installatie voor een gebouw als deze moet aan specifieke eisen voldoen en is erg prijzig. We hebben inmiddels een demonstratie gehad van zo’n installatie en daardoor hebben we ons laten overtuigen. We hopen dat ook de Stichting Oude Gelderse Kerken een duit in het zakje wil doen en dat we de financiering rond krijgen.”

Standhouders

Harry Mengerink bedankte met name alle standhouders die Lochem met Smaak tot een succes maakten. “Ik heb een soort enquête gehouden en nagenoeg iedereen is enthousiast. De meesten willen over 2 jaar weer meedoen.” Hij zei verder te hopen dat hij jongere mensen bij de organisatie kan betrekken. Dat is temeer nodig omdat Ruud Veeze heeft aangegeven te stoppen.