Boek met verhaal over Dikke Boom genomineerd voor Jan Wolkersprijs

0
Illustratie met de Dikke Boom van Verwolde (illustratie: Marieke Nelissen / Bron: Uitgeverij Lemniscaat)

LAREN – Aanstaande zondag (23/10) wordt de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek van 2022 uitgereikt. In een van 5 boeken op de shortlist staat een verhaal over de beroemde Dikke Boom van Verwolde. Het gaat om het kinderboek Verhalen van de Fladdertak van schrijfster Margaretha van Andel, met illustraties van Marieke Nelissen. Dat boek bevat verhalen over bijzondere bomen.

Afbeelding van de cover staat onderaan dit bericht…

Afgelopen zondag besteedde het radioprogramma Vroege Vogels aandacht aan dit boek. De schrijfster en illustrator bezochten met Sophia van den Borch van Verwolde de dikke boom. Dat was voor beiden de eerste keer. Het verhaal in het boek werd geschreven aan de hand van foto’s en teksten over de geschiedenis van de boom.

Magisch

Het feit dikste zomereik van Nederland al 500 jaar oud is, is volgens de schrijfster de kern van wat de book zo magisch maakt. “Dat die boom er al die tijd stond, terwijl wij allemaal aan het rondfladderen waren” zegt ze. Volgens Marieke Nelissen wilde ze in haar tekening de grilligheid en ouderdom van de boom laten zien. Het werd een silhouet van de dikke boom in de winter dat een beetje duister aandoet.

Verhalen van de Fladdertak is een verzameling van sprookjes, mythen en legenden over ‘betoverde bomen en wonderlijke bossen’. Voor de Jan Wolkersprijs 2022 had de jury de keuze uit maar liefst 140 natuurboeken. Daarvan bleven er 5 over en de winnaar wordt zondag bekend gemaakt in Vroege Vogels, in aanwezigheid van alle schrijvers. De prijs is een initiatief van het natuurprogramma van BNN/Vara, Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant,

Op de website van Vroege Vogels staat een bericht over het boek en ook het fragment uit de radio-uitzending is terug te luisteren. Verhalen van de Fladdertak is een uitgave van Lemiscaat (ISBN: 9789047712220)

Shortlist Jan Wolkersprjs 2022:

Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters (uitgeverij Ploegsma)
Wolven op het ruiterpad – Tijs Goldschmidt (uitgeverij Athenaeum)
Jac. P. Thijsse; Nu ga ik er eens op uit – Marga Coesèl (uitgeverij van Oorschot)
Verhalen van de fladdertak – Margaretha van Andel (uitgeverij Lemniscaat)
De vogel en de componist – Fernand Rochette (uitgeverij Sterck en de Vreese)

De cover van het ‘Verhalen van de Fladdertak’ (bron: Uitgeverij Lemniscaat)