Culinair accent op wijnfestival ‘Lochem met Smaak’

0
Harry Mengerink (l) en Ruud Veeze van het wijnfestival Lochem met Smaak (foto: Henk-Jan Winkeldermaat)

LOCHEM – Het wijnfestival ‘Lochem met Smaak’ keert op zaterdag 15 oktober terug naar de Gudulakerk in Lochem. De aanvangs- en eindtijd zijn verschoven naar 16.00 tot en met 21.00 uur. Dat maakt het mogelijk om de culinaire hoogstandjes van het festival extra ruimte te geven. Bij de chefs van diverse gerenommeerde restaurants uit de regio zijn mooie menuutje te proberen. Uiteraard voorzien van een van de vele topwijnen die worden aangeboden.

Normaal wordt het festival eens in de twee jaar gehouden, maar door corona verstreken er drie jaar sinds de laatste editie. De basisopzet is ongewijzigd. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een wijnglas met het nieuwe logo van het festival. Daarmee kunnen ze langs de aanbieders van wijnen gaan om te proeven wat deze te bieden hebben. Bevalt een wijn zo goed dat het schreeuwt om meer dan is dat, tegen betaling, ook mogelijk.

Eten

Betalen kan met muntjes die voor 2 euro per stuk te koop zijn. Deze zijn ook te breken zodat aanbieders hun prijzen meer kunnen verfijnen. Namens de organisatie legt Harry Mengerink uit dat de gewijzigde tijden van het evenement meer ruimte bieden om te eten in de kerk. “Dat is leuk en lekker voor de bezoekers, maar we verwachten dat dit ook meer geld in het laatje brengt. En daar doen we tenslotte voor. De opbrengst ‘blijft’ in de kerk.”

Collega-organisator Ruud Veeze vult aan: “Wij storten elk jaar ongeveer 3500 euro in een apart Onderhoudsfonds Gudulakerk, waarmee uitsluitend de niet-subsidiabele bouwkundige onderhoudskosten van de Grote Kerk kunnen worden betaald. In totaal hebben wij vanaf 2019 tot en met 2022 al een totaalbedrag van 14.000 euro in dit Fonds gestort. Daarnaast investeren we dit jaar extra in de sfeerverlichting van de Grote Kerk.”

Lees verder onder de afbeelding…

Plattegrond van de kerk met deelnemers aan ‘Lochem met Smaak’

Wijn- & Spijsplein

Om de nadruk nog eens extra op ‘food’ te vestigen, is het Wijn- & Spijsplein bedacht. Daar komen wijnen en spijzen letterlijk samen. Ook de bezoekers van ‘Lochem met Smaak’ ontmoeten elkaar op die plek. In de zijbeuk van de kerk wordt een heuse mini-wijngaard ingericht. Dit is mogelijk door de komst van wijnranken.com. Dit bedrijf uit Wekerom verkoopt wijnranken in pot die afkomstig zijn van gestopte wijngaarden in Otterlo en Doetinchem. Deze worden ter plaatse verkocht, dus als bezoeker ga je mogelijk met het begin van je eigen wijngaard naar huis.

De stands in de kerk zijn grofweg in te delen in een aantal categorieën. Wijn is en blijft uiteraard de hoofdmoot, met kleine wijngaarden, importeurs, handelaren en plaatselijke supermarkten en slijterijen. Verder is de detailhandel vertegenwoordigd via poelier ‘t Vöske, slagerij Sieverink, Gorsselse Kaashuys & Wijnkoperij en de Zuivelhoeve.

Horeca

De horeca is ruimschoots present. Bekende namen zijn Hof van Gelre, De Witte Wieven, Bij Jansen & Jansen, de Babbelaer, Bosrestaurant Joppe en Zwijnshoofd. Verder zijn er cateraars als Annies Borrelpaleis en Lekker Laorne aanwezig.

Wijnen zijn er zowel uit de eigen streek als uit de rest van de wereld. Zo zijn er specialisten te vinden met wijn uit onder meer Spanje, Italië en Duitsland. Met Wijnhuis Lochem, Wijnimport Lochem en Wijn van Helène is Lochem zelf ook ruimschoots vertegenwoordigd.

Voor de Vrienden van ‘Lochem met Smaak’ is er elk uur een speciale proeverij in de genoemde mini-wijngaard. Deze worden verzorgd door Delafont Languedoc, Mitra en Vinos Y Mas.

Lochemwijn

Mengerink en Veeze melden met trots dat via de plaatselijke verkoopkanalen al 2000 flessen Lochemwijn zijn verkocht. Van elke fles gaat een euro naar het fonds waarmee de kerk wordt ondersteund. De wijnen zijn nog te koop bij VVV, AH, PLUS Cornelis, Jumbo, Gorssels Kaashuys & Wijnkoperij en Mitra.

Het Ontwerphuys Lochem is tijdens het festival te vinden op het altaar in de kerk. Dit bedrijf behoort, samen met Hypotheekdesk Lochem, tot de sponsors van ‘Lochem met Smaak’.

Kaartverkoop

Kaarten zijn in de voorverkoop nog verkrijgbaar tot 8 oktober. Ze kosten dan 10 euro. Aan de dagkassa gaan ze 12,50 euro kosten. Voorverkoopkaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV en Mitra.

Kijk voor meer informatie op:
Website: wijnfestivallochem.nl
Facebook: facebook.com/lochemmetsmaak
Instagram: instagram.com/wijnfestivallochem