‘Lochemse’ film Tobias in première in de schouwburg

0

LOCHEM – Zondag (2/10) gaat de familiefilm De Avonturen van Tobias in premiére in de Schouwburg Lochem. De film is een bijna geheel Lochemse aangelegenheid. De eerste vertoning is al geheel uitverkocht. Woensdagavond (5/10) is er om 19.00 uur nog een kans om de rolprent te zien.

Het boekje De Avonturen van Tobias van Karien Dooper.
Het boekje De Avonturen van Tobias van Karien Dooper.

Boekje
De film is gebaseerd op het boekje ‘De avonturen van Tobias’ van Karien Dooper. Haar man is dierenarts en die kwam regelmatig met verhalen over huisdieren die aan de zorg van kinderen waren toevertrouwd en die het daar best moeilijk door hadden. Dat inspireerde de schrijfster tot een verhaal voor kinderen om hen bewust te maken van de verantwoordelijkheid die het hebben van een huisdier met zich meebrengt.

Verfilming
Lochemer Sander van Voorst besloot het boek te verfilmen. Daartoe werd het productievehicle Tobias Adventure Lochem opgericht. Van Voorst – in Lochem ook bekend van eerdere openluchtspelen en Winter Wonderland – werkte nauw samen met Froyes Videoprodukties van plaatsgenoot Bert Wittenberg en met de schrijfster.

Zondag uitverkocht, woensdag extra vertoning

Verhaal
Doordat het baasje van Tobias een motorongeluk krijgt komt de hond terecht in een dierenasiel. De dieren die hier wonen hebben allemaal hun eigen geschiedenis. Cavia’s, Kareltje het konijn, Manus de schildpad, Harry het hangbuikzwijntje, de goudvis en de duif. Ieder van hen beleeft in de film een opmerkelijk verhaal. Maar ook mensen spelen een grote rol in deze film. Aan de overkant van het asiel is een bejaardentehuis waar een zeer strenge directrice de scepter zwaait en de bejaarden verbiedt ook maar één huisdier te nemen, want zij haat dieren.

Aan de verfilming van het boekje werkten veel Lochemers mee. Zowel volwassenen als kinderen. De meeste scenes zijn ook gedraaid in Lochem of directe omgeving.