Schade door vuurwerk valt onder deze verzekeringen

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Rond iedere jaarwisseling veroorzaakt vuurwerk de nodige schade. Van een omgevallen pot die schade aanbrengt aan je auto, tot schroeiplekken op je dure winterjas. Gelukkig ben je voor veel schades verzekerd.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Ondanks het algehele vuurwerkverbod vorig jaar, bedroeg de vuurwerkschade aan particuliere woningen en auto’s toch 8,3 miljoen euro. Dit jaar loopt de schade ongetwijfeld hoger op. Er zijn maar 12 steden waar komende jaarwisseling een vuurwerkverbod geldt.

Opstal- inboedelverzekering voor schade aan je huis
Je opstalverzekering dekt schade aan je woning als gevolg van een ontploffing of brand. Vaak valt schade door smelten of schroeien ook onder de dekking. Smelt en schroeischade aan de tuin is meestal uitgesloten. Brand, smelt en schroeischade aan spullen in of rondom je huis zijn gedekt via je inboedelverzekering. Bij sommige verzekeraars is dit niet gedekt als de spullen in de tuin, op het erf, dakterras of balkon staan.

Zeker in binnensteden wordt tijdens de jaarwisseling veel schade veroorzaakt door vandalisme. Houd er rekening mee dat schade door vandalisme bij verzekeraars doorgaans alleen onder de dekking valt als iemand zonder toestemming binnen is gedrongen in je woning. Dit geldt dus niet voor een vernielde schutting.

Vuurwerkschade aan je auto
Vuurwerkschade aan je auto is nooit gedekt als je alleen een WA-verzekering hebt. Dit is meestal wel het geval met een WA-casco of allriskverzekering. De schade claimen heeft doorgaans geen gevolgen voor je no-claimkorting. Voor lakschade kun je doorgaans alleen bij je verzekeraar terecht als je een allriskverzekering hebt. Let er wel op dat dit soort schade claimen wel gevolgen kan hebben voor je schadevrije jaren.

Vuurwerkschade aan je auto kun je niet verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds dekt alleen de schade die is veroorzaakt door een ander motorrijtuig dat niet voldoende verzekerd is óf waarvan de dader niet bekend is.

Aansprakelijkheidsverzekering als je zelf brokken maakt met vuurwerk
Ga jij dit jaar vuurwerk afsteken en valt er een pot om die schade veroorzaakt bij de buren? Deze schade kun je mogelijk vaak verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Overigens kan het voor de buurman lucratief zijn om schade aan de woning te claimen bij zijn woonverzekering, omdat deze soms meer uitkeert. Niet alle schade is verzekerd. Zo mag er geen sprake zijn van roekeloos gedrag of het afsteken van illegaal vuurwerk.

Vuurwerkschade voorkomen
Gelukkig kun je veel doen om schade tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Denk aan:

  • Sluiten ramen en deuren, zodat er niets naar binnen kan vliegen.
  • Zet je auto op de oprit of in een garage.
  • Plak je brievenbus af zodat er geen vuurwerk naar binnen gegooid kan worden.
  • Zet vuurwerkpotten tussen twee stenen. Dit verkleint de kans op omvallen.
  • Zet afvalcontainer op veilige plek
  • Leg blusmateriaal als een branddeken en brandblusser klaar. Hiermee voorkom je vuurwerkschade niet maar je kunt wel de impact verkleinen.

Het risico dat je auto of woning schade oploopt, is rond de jaarwisseling aanzienlijk groter. Zorg er vooral voor dat vooraf het risico beperkt en verzeker je goed tegen schade aan je huis, auto of andere spullen. Wil je weten of jij goed verzekerd bent? Onze verzekeringsspecialisten zoeken dit graag voor je uit.

Leven & Wonendesk Lochem
Team VerzekeringenDesk
Nieuwstad 7
Telfoon: 0573 255401
of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl.