Home Lifestyle Wonen Plannen woonwijk ‘Kop van Oost’ ter inzage gelegd

Plannen woonwijk ‘Kop van Oost’ ter inzage gelegd

0
Artist impression van de woonwijk 'Kop van Oost'. Op de voorgrond het kanaal en rechts het bestaande gemeentehuis (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – De woonwijk ‘Kop van Oost’, die tussen Berkel en Twentekanaal komt te liggen, gaat de finale planologische procedure in. Het ontwerp-bestemmingsplan en het beeldkwalititeitsplan liggen vanaf nu 6 weken ter inzage.

Het gaat in totaal om zo’n 120 wooneenheden in verschillende categorieën die ten oosten van het gemeentehuis worden gerealiseerd. Daar staan nu nog onder meer de bedrijfspanden van Stemin en Nijha. Alle benodigde grond is al enige tijd in handen van de gemeente en de projectontwikkelaar.

Inspiratie

In een persbericht laat de gemeente weten dat er bij het ontwerp is gekeken naar de ontstaansgeschiedenis en is inspiratie uit de omgeving gehaald. ‘Onderdelen uit het industriële verleden en Berkeloord zijn vertaald in de architectuur en de openbare ruimten’, zo luidt de toelichting.

120 woningen

Wethouder Bert Groot Wesseldijk: ,,Het is een unieke plek. Drie minuten lopen van het centrum en tussen het Twentekanaal en de Berkel. Er komen ongeveer 120 verschillende woningen, met meerdere karakters. Deze nieuwbouw zorgt ook voor doorstroming op de woningmarkt.”

Voor de herinrichting van dit gebied werkt de gemeente Lochem samen met ontwikkelaar Explorius. Er is de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een plan dat volgens betrokkenen economisch uitvoerbaar is.

Indeling

Het plan kent appartementen en rijtjeswoningen aan de kant van het
Twentekanaal en twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen aan de Berkelzijde. Tussendoor zijn groene hoven voorzien die moeten zorgen voor een ‘collectieve woonsfeer’.

Plannen ter inzage

Het stedenbouwkundig plan Kop van Oost is in het voorjaar van 2017 tot stand gekomen. Het ontwerp-bestemmingsplan is daarvan een juridische vertaling en ligt nu ter inzage op het gemeentehuis in Lochem en bij het gemeenteloket in Gorssel. Na deze periode worden eventuele ingebrachte zienswijzen verwerkt. Daarna gaat het plan naar de gemeenteraad.

Verhuizing bedrijven

De uitvoering laat nog wel even op zich wachten. Stemin en Nijha zijn nu nog volledig aan het werk aan de Hanzeweg. De nieuwbouw en verbouw voor beide bedrijven moet nog beginnen. Stemin gaat naar de Kwinkweerd, naar de plek waar vroeger Mepal was gevestigd en Nijha gaat nieuwbouwen op het nieuwe bedrijventerrein Diekink, aan de Rossweg.

De overige panden in het betrokken gebied staan leeg of hebben een tijdelijke gebruiker.