Plannen ForFarmers: Groeien en innoveren

0
ForFarmers (eigen foto)

LOCHEM – ForFarmers heeft vandaag (15 september) de strategie voor de komende vijf jaar gepresenteerd aan beleggers en analisten. De strategie heet ‘Build to Grow 2025’ en mikt op onder meer groei, innovatie, duurzaamheid en digitalisering. De Lochemse veevoedergigant belooft beleggers een ‘aantrekkelijk dividendbeleid’.

ForFarmers wil in de huidige vijf thuismarkten de marktpositie uitbouwen en daarnaast in twee potentiële groeiregio’s actief worden, eventueel ook buiten Europa. Het bedrijf is nu actief in Nederland, Duitsland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Met uitzondering van Polen staat het groeipotentieel van de agrarische sector sterk onder druk door toenemende milieuregels. Consolidatie en uitbreiding door overnames  moet ervoor zorgen dat het bedrijf de toppositie in Europa behoudt.

Digitalisering boerenerf

Innovatieve voerconcepten en het ombuigen van strengere regels van bedreiging naar kansen moeten hierbij helpen. De zogeheten Total Feed aanpak is gericht op het leveren van voer in combinatie met gericht advies en ondersteuning door monitoring tools. Data-analyse wordt belangrijker en daarom zet ForFarmers ook in digitalisering van het boerenerf, maar ook van de eigen organisatie.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid richt de onderneming zich onder meer op het gebruik van reststromen uit de voedingsindustrie in het veevoer en het verbeteren van de voederconversie (minder voer, meer productie). Het duurzaamheidsbeleid is verder gericht op het verminderen van de CO2 voetafdruk van de productie van voer en van dierlijke eiwitten.

Meer winst, minder kosten

In financieel opzicht wil ForFarmers groeien van een EBITDA (brutowinst minus overheadkosten) 88,5 miljoen in 2019 naar tussen 125 en 135 miljoen in 2025. In de huidige thuismarkten – die als ‘uitdagend’ worden gekwalificeerd – wordt gestreefd naar een verbetering van de EBITDA tussen 0 en 3 procent. 

Verder moet 10 miljoen euro aan operationele kosten worden bespaard en wordt beleggers een hoger dividend in het vooruitzicht gesteld.