Plan Rabo-pand: 17 appartementen en winkels

0
Inkijkje in de Walderstraat, vanaf de Markt. Foto van schermprojectie. (Bron: I_KB Architecten)

LOCHEM – Het oude Rabo-pand aan de Markt in Lochem wordt, als het aan de nieuwe eigenaren ligt, getransformeerd tot 17 appartementen en 850 vierkante meter commerciële ruimte. De gevels worden zo aangepast dat de indruk ontstaat dat het gaat om meerdere pandjes.

Presentatie
De plannen werden donderdag (5/1) gepresenteerd in ‘t Raedthuys in aanwezigheid van veel omwonenden en ondernemers. Het idee is om het gebouw te strippen zodat alleen de fundering en de dragende constructie met de vloeren over blijven. Daarna wordt het geheel weer opgebouwd. Van Boxtel Hoorwinkel heeft aangegeven te willen blijven. Wat er met die zaak gebeurt tijdens de transformatie is nog onderwerp van overleg.

Walderstraat
Het beeld van verschillende pandjes wordt ook aan de zijde van de Walderstraat voortgezet (zie foto), zodat de verbinding tussen de Markt en bestaande winkels in de straat wordt hersteld. De huidige patio met een beeldbepalende boom wordt een binnentuin ten behoeve van de toekomstige bewoners. Daar komen ook enkele bergingen omdat daarvoor in de kelder onder het gebouw te weinig ruimte is.

Lees verder onder de afbeelding…

Een voorlopige impressie van het plan. Foto van projectiescherm. (Bron: I_KB Architecten)

Kluis
De oude kluis van de Rabobank blijft zoveel mogelijk behouden en wordt een bijzonder appartement. De aspirant-kopers van het pand hebben hun maatschap daar naar vernoemd: De Oude Kluis. Achter die naam gaan de ondernemers Huub Maas uit Blaricum en Ton Klomp uit Driebergen schuil. De laatste heeft roots in Deventer. ,,Ik ken Lochem een beetje en was meteen enthousiast toen ik de plannen van Huub vernam”, zo laat hij weten.

Positief
Het plan werden donderdagavond over het algemeen positief ontvangen door omwonenden. Er kwamen slechts enkele bedenkingen over mogelijk verlies aan (zon)licht, bouwkundige effecten op het naastgelegen pand Brouwershof en over mogelijke overlast tijdens de bouwperiode. Maas vroeg het de aanwezigen na zijn uitleg op de man/vrouw af: ,,Kunnen wij op uw medewerking rekenen?” Dat bleek het geval. Het plan is overigens van Ilse Klein Brinke van I_KB Architecten, dat kantoor houdt in kasteel Ampsen. De architect was zelf aanwezig om het plan toe te lichten.

Lees verder onder de foto…

Architect Ilse Klein Brinke tijdens de presentatie voor omwonenden. (foto: LochemsNieuws)

Definitief
Of het plan definitief doorgaat moet tussen nu en eind maart blijken. Uiterlijk dan is de overdracht gepland. Naast de instemming van de buurt is voor bedenkers belangrijk dat de eerste stappen van de procedure voorspoedig verlopen. Zo zijn er onder meer de instemming van Het Gelders Genootschap (welstand) en een omgevingsvergunning nodig. De plannen blijven qua afmetingen binnen het bestemmingsplan, dus daarmee worden niet veel problemen verwacht. De hoogte van het pand valt straks maximaal 40 centimeter hoger uit en komt dan uit op 11,40 meter.

Verkoop
In de loop van maart moet blijken of de verkoop van appartementen voorspoedig verloopt. Klomp liet gisteren na afloop weten dat het wat hem betreft allemaal door kan gaan als er tien worden verkocht. Een beperkt aantal appartementen en de commerciële ruimten gaan in de verhuur. Die laatste ruimten kunnen naar wens van huurders worden ingedeeld. De initiatiefnemers denken dat het economisch tij en de ontwikkelingen op de woningmarkt hen goedgezind zijn.

Na de bouwvak
De voorzichtige verwachting is dat dan na de bouwvak kan worden begonnen. De transformatie kost vermoedelijk zo’n 9 maanden. Er zijn nog twee aannemers in beeld voor het project. Daar zijn geen plaatselijke bedrijven bij.

Lees ook ons eerdere bericht over hetzelfde onderwerp.