Pieter Bas ter Maat (CDA) blij met oproep leden tot eenheid

0
Peter Bas ter Maat (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Pieter Bas ter Maat van het CDA Lochem wil graag weer op één lijn komen met de overige fractie en het bestuur van de afdeling. Hij zegt blij te zijn met een motie die tijdens de Algemene Ledenvergadering van anderhalve week geleden werd aangenomen, waarin een meerderheid de fractie opdraagt om zo snel mogelijk weer met één mond te spreken.

Op wat er de afgelopen maanden is voorgevallen wil Ter Maat nog steeds niet ingaan maar uit zijn woorden blijkt dat ook hij beseft dat de eenheid hersteld moet worden voordat eind oktober kan worden gepraat over een nieuwe kieslijst en het verkiezingsprogramma voor 2022.

Moties

Ter Maat meldt dat tijdens de Algemene Ledenvergadering in Gorssel twee moties in stemming zijn gebracht. Naast de aangenomen motie over de gewenste eenheid in de fractie was er een andere die eiste dat het bestuur binnen een maand weer voltallig zou zijn. Deze werd verworpen.

“Dat was wellicht ook wel wat veel gevraagd”, aldus Pieter Bas ter Maat. Hij wijst erop dat het de bedoeling is dat interim-voorzitter Ilse Bruls niet langer blijft dan hooguit een half jaar. Binnen die periode moet het bestuur weer op volle sterkte zijn. “Dat is op zich al een hele opgave”, zo verwacht Ter Maat.

Bestuursleden

Ilse Bruls zei vorige week tegen LochemsNieuws dat het onder de gegeven omstandigheden erg lastig is om mensen te vinden die voelen voor een bestuursfunctie. Niemand wil daar op dit moment de vingers aan branden, zo lijkt het. Bruls hoopt dat dit wel weer het geval is als de crisis van dit moment is bezworen.

Pieter Bas ter Maat ziet de aangenomen motie als een steun in de rug. Hij zegt: “Die motie werd ingediend door een klein aantal leden maar kreeg brede steun en dat ging volgens mij kriskras door de partij.” Binnen het CDA zijn de afgelopen tijd duidelijk twee kampen ontstaan. Een deel van de leden schaarde zich achter Ter Maat, die eind vorig jaar onverwacht een vrijgekomen zetel opeiste. Toen ontstond de unieke situatie dat de overige tweekoppige fractie – gesteund door het bestuur – de kandidatuur van Ter Maat verwierp.

Voorzitterswissel

De situatie was voor Harrie Dinkelman aanleiding om zijn voorzitterschap op te geven. Hij kon en wilde niet langer de verantwoordelijkheid dragen voor de situatie. Op de stap van Dinkelman wil Ter Maar niet reageren. “Ieder maakt zijn eigen afweging”, is het enige wat hij erover kwijt wil.

Lees HIER een eerder artikel uit januari waarin de inmiddels afgetreden voorzitter Harrie Dinkelman zijn licht liet schijnen over de situatie binnen de partij.