Raad geeft voorstel zonnepark Bekenschot Barchem terug aan college

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/BARCHEM – De Lochemse gemeenteraad heeft maandag (21/9) besloten om het voorstel voor de ontwikkeling van zonnepark Bekenschot terug te geven aan het college van B&W. Daarmee voorkwam de raad dat het een politiek standpunt moet innemen over het bekritiseerde plan. Althans voorlopig. Het wachten is nu op een herzien voorstel of op het sein dat de indieners het plan intrekken.

Op 1 september kwam het college met een memo waarin de laatste ontwikkelingen werden geduid. De PvdA opperde nog een derde optie: Het voorstel in stemming brengen. De sociaaldemocraten gingen er daarbij ongetwijfeld van uit dat het plan zou worden weggestemd, bij wijze van signaal dat de ingeslagen route niet de goede is. De overige raadsfracties voelden echter niets voor stemming.

Unanieme steun

Het voorstel van fractievoorzitter Marja Eggink van Gemeentebelangen, die de zaak maandagavond op de agenda liet zetten, haalde het wel. Er was uiteindelijk unanieme steun voor de optie om het voorstel, dat al een half jaar boven de markt hangt, terug te verwijzen naar het college. B&W hoeven voorlopig niets anders te doen dan te wachten op een reactie van de indieners.

Natuurgebieden

Eerder bleek dat de provincie vindt dat er onvoldoende ruimte is voor de verbindingszone tussen twee belangrijke natuurgebieden bij Barchem. De grondeigenaar en het bedrijf TP-Solar gaven daarop aan nog te willen bekijken of aan de voorwaarden van de provincie tegemoet kan worden gekomen.

Een aangepast plan is tot nu toe echter uitgebleven. Het college liet via het genoemde memo weten er rekening mee te houden dat het hele plan wordt ingetrokken. Meer natuur gaat ten koste van het aantal zonnepanelen en er komt een moment dat het beoogde zonnepark niet meer rendabel is.