Oud papier inzamelen steeds lastiger voor verenigingen

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Veel verenigingen hebben steeds meer moeite om de inzameling van oud papier te organiseren. In sommige delen van de gemeente Lochem en met name in de buitengebieden zijn geen verenigingen (meer) actief. De gemeente voorziet daarom meer mensen van een blauwe papiercontainer.

Ouderen
Veel verenigingen zien het aantal vrijwilligers teruglopen of vergrijzen en daardoor wordt de inzameling lastiger te organiseren. ,,Vaak zijn juist de oudere leden nog wel bereid om de handen uit de mouwen te steken maar juist voor hun wordt dat werk steeds zwaarder”, zegt wethouder Bert Groot Wesseldijk. Voor de gemeente is een goede inzameling van belang want uit onderzoek blijkt dat er nog altijd zo’n 5 kilo papier per inwoner bij het restafval terecht komt. Zonde, want papier is geld waard maar in de grijze container kost het alleen geld.

Container
De inzameling wordt in grote delen van de gemeente gedaan door verenigingen en een enkele school. Elders moeten de mensen het zelf wegbrengen naar de milieustraten en verder hebben al zo’n 1000 huishoudens een speciale container. Die worden periodiek door Circulus-Berkel opgehaald. De verwachting is dat veel meer inwoners in het buitengebied van met name de voormalige gemeente Gorssel zo’n container krijgen. 

Inkomsten
Het college van B&W heeft deze week goedkeuring gegeven aan het Uitvoeringsplan Afval en Grondstoffen 2017-2019. Daarin staan drie scenario’s voor de papierinzameling. Het college koos voor de variant waarbij de verenigingen verzekerd blijven van de extra inkomsten, die soms essentieel zijn. Dat was een lastige keuze want elders blijkt dat papier beter wordt gescheiden door mensen die daar een speciale container voor hebben.

Kraakwagen
Verenigingen die het lastig vinden om de inzameling te organiseren kunnen er vanaf 2018 – en na goedkeuring van de gemeenteraad – voor kiezen om vrijwilligers achter een kraakwagen te laten lopen en de papiercontainers daarin te legen. Dat levert de vereniging in kwestie een wat lagere vergoeding op maar de inkomsten vallen dan niet helemaal weg. Verenigingen die op de oude voet willen doorgaan krijgen die gelegenheid ook.