LOCHEM – De medewerkers van Het Plein – dat op 1 januari 2019 wordt opgeheven – vroegen maandagavond (4/12) bij monde van hun OR-voorzitter Bert van der Laan aandacht voor hun toekomst. Ze verkeren in grote onzekerheid over wat er met hen gaat gebeuren nu de gemeenten Lochem en Zutphen de stekker uit de gemeenschappelijke regeling trekken.
Opsomming
Van der Laan serveerde de raadsleden van Lochem een chronologische opsomming van de gebeurtenissen van de afgelopen 2 jaar. Telkens waren er veranderingen, een voorgenomen en toch weer afgeblazen fusie en de ongeveer 150 medewerkers kregen te maken met 4 directeuren.
Onzekerheid
Ook de media zorgden volgens Van der Laan vaak niet voor warme gevoelens door hun berichtgeving. Politiek en media zouden zich volgens de medewerkers wat vaker moeten afvragen wat hun acties en de onzekerheid met de medewerkers doet. ,,We willen graag weten waar we heen gaan”, aldus Van der Laan over de nabije toekomst. Hij vroeg daarbij ook aandacht voor de belangen van de cliënten van Het Plein.
Stappenplan
Er ligt een plan met stappen die nog moeten worden gezet voordat Zutphen en Lochem qua werk en inkomen weer geheel op eigen benen staan. Of dat plan realistisch is was een vraag die Van der Laan vanuit de gemeenteraad kreeg: ,,Dat is nu lastig in te schatten maar er moet wel ontzettend veel gebeuren”, aldus de OR-voorman.
Tijd
Wethouder Ingrid de Pagter kreeg onder meer de vraag of het niet sneller kan. De directeur van Het Plein heeft tot mei de tijd gekregen om een plan van aanpak voor de afhechting te schrijven. De Pagter denkt dat die tijd ook nodig is.
Lastig
Opvallend was dat de wethouder, die de lastige klus nog maar kort in portefeuille heeft, zei: ,,Ik zou andere gemeenten niet adviseren om aan een gemeenschappelijke regeling met maar twee gemeenten te beginnen.” Ze zei het onder meer erg lastig te vinden dat je in het dagelijks bestuur rekening moet houden met medewerkers en organisatie, terwijl je in het algmeeen bestuur de belangen van de inwoners van Lochem moet verdedigen. ,,Dat is erg lastig”, aldus De Pagter.
Een gemeenschappelijke regeling met maar twee deelnemers betekent vrijwel altijd dat als een van beide partijen niet verder wil, dit ook meteen grote consequenties voor de andere deelnemer, zo hield de wethouder de toehoorders voor.