Glasvezel buitengebied aangelegd door CIF; buizenstelsel van de baan

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)

LOCHEM – Bedrijven en woningen in het buitengebied van Lochem worden voor de zomer van 2019 aangesloten op glasvezel. Het buizenstelsel dat de gemeente daarvoor eventueel wilde aanleggen komt er niet. CIF (Communicatie Infrastructuur Fonds), dat eerder ook in beeld was voor de aanleg, pakt de draad weer op.

50% moet meedoen
Voorwaarde is dat minimaal 50% van de percelen/huishoudens in het buitengebied zich aanmelden. Wethouder Bert Groot Wesseldijk is er niet bang voor dat die drempel niet wordt gehaald: ,,Ik spreek bijna elke dag mensen die me vragen wanneer ze nu eindelijk snel internet krijgen.”

Kosten
De inventarisatie van de vraag wordt volgend voorjaar gehouden. Op 14 mei volgt dan het signaal Go of No Go. De daadwerkelijke aanleg kan dan na de zomer van 2018 van start. Er zal sprake zijn van 100% aansluiting, dus ook percelen die als onrendabel gelden omdat ze ver van de openbare weg liggen. Ook gaat iedereen hetzelfde betalen. De kosten voor de aansluiting – een soort vastrecht – bedragen 12,50 euro per maand of 1600 euro ineens. Gebruikers dienen daarnaast een abonnement naar keuze te nemen voor internet, televisie en/of telefonie.

Strategisch
De nieuwe ontwikkeling werd maandagavond (4/12) gedeeld met de gemeenteraad. Volgens Groot Wesseldijk is het plan met de lege buizen van groot strategisch belang geweest. En hoewel ook daarvoor bijna overeenstemming was bereikt met KPN is toch voor CIF gekozen. De gemeente kan daardoor 4 miljoen euro terugstorten in de reserves.

Partner
CIF – dat zich tot nu toe in Lochem en andere Achterhoekse gemeenten een niet al te betrouwbare partner heeft getoond – heeft nu volgens de wethouder de termijnen zwart-op-wit gezet en ook de financiering is rond.

Bronckhorst
Overigens heeft de gemeente Bronckhorst wel gekozen voor het buizenstelsel en samenwerking met KPN. Doordat Bronckhorst voor CIF wegvalt kan het de pijlen nu (eerder) op Lochem richten.

Ambassadeurs
Op 31 januari wordt een bijeenkomst gehouden met dorpsraden en andere belangenverenigingen. Die worden gezien als belangrijke ambassadeurs die mensen in het buitengebied kunnen overhalen om mee te doen, zodat de 50% wordt gehaald. De gemeente gaat de promotie ondersteunen en faciliteren.

Wie niet meedoet en zich later bedenkt wordt geconfronteerd met een extra bedrag van 990 euro voor het graafwerk.

Als Lochem het buizenstelsel had aangelegd en met KPN in zee was gegaan, dan had de gebruiker naar schatting 4 tot 5 euro per maand moeten betalen. Daar hoort bij dat de gemeente een risicodragende investering doet van 4 miljoen euro, dat in 40 jaar wordt terugverdiend.