Opruimwerk FrieslandCampina gaat nog lang duren

0
Het verkeer werd op grote afstand gehouden. Vooral voor het vrachtverkeer was dat lastig. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – ,,Een fors incident”, zo noemt mediavoorlichter André Meilink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland het voorval met salpeterzuur bij FrieslandCampina in Lochem. En hoewel het acute gevaar is geweken gaat het opruimen van het oranje goedje nog wel even duren.

Lees HIER meer over het incident

Oranje plas
,,Ik sta hier naast een grote oranje plas en een gevel van het gebouw is ook helemaal oranje. Het zuur ligt zelfs op het dak en daar kan het de bitumen aantasten. Alles moet dus nog worden schoongemaakt.” Meilink sloot kort na 14.00 uur dat het gebouw later op de dag nogmaals ontruimd moet worden voor de opruimwerkzaamheden. Een uur daarvoor mocht een deel van het personeel weer na binnen.

Slang
Het probleem ontstond dinsdagochtend toen een slang losschoot van een tankwagen die het salpeterzuur afleverde. Daarbij is een chemische reactie ontstaan waardoor de oranje wolk ontstond. Die bevatte zogeheten nitreuze dampen. Dat is een mengsel van gassen met giftige componenten.

Dit beeld van de giftige wolk doet de ronde op Facebook.

Onderzoek
Hoe de reactie precies is ontstaan wordt onderzocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De vrachtwagen staat nog op de oorspronkelijke plek. Er mag niets mee gebeuren tot na de inspectie. Een extern bedrijf komt naar Lochem met speciale wagens die het oranje goedje opzuigen.

Metingen
Meilink zegt dat de damp aanleiding was voor de brandweer om in de wijde omgeving van het complex van FrieslandCampina metingen te verrichten. Die leverden geen alarmerende waarden op. Pas toen dat duidelijk was zijn de wegen rond het terrein weer vrijgegeven. Het bedrijfsterrein zelf blijft voorlopig afgesloten. Wat de gevolgen zijn voor de melkaanvoer en de productie in nog niet duidelijk.

Ingeademd
Bij het bedrijf zelf hebben enkele mensen het spul ingeademd. Dat leidde tot klachten. Daarom werden diverse ambulances opgetrommeld om de betrokkenen preventief te onderzoeken. ,,Gelukkig viel het allemaal mee. De betrokkenen konden allemaal naar huis”. aldus de woordvoerder van de VNOG. Volgens hem is de ontruiming, mede dankzij de inzet van bedrijfshulpverleners, goed verlopen.