Incident met salpeterzuur bij FrieslandCampina Lochem

0
Het complex van FrieslandCampina werd enige tijd ontruimd (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Bij FrieslandCampina in Lochem heeft zich dinsdagochtend een incident voorgedaan met salpeterzuur. Een onbekend aantal medewerkers ademde het spul in en zijn onderzocht door ambulancepersoneel. Het pand werd ontruimd en omliggende wegen afgesloten. Kort na 13.00 uur was de dreiging definitief voorbij.

Lees HIER meer over de toedracht en de gevolgen van het incident

Er waren berichten dat ook het naastgelegen bedrijf Wila ontruimd is geweest, maar dat kan de brandweer niet bevestigen.

FrieslandCampina, gezien vanaf de Stationsweg (foto: LochemsNieuws)

Lekkage
Door een lek in een vat met salpeterzuur ontstond een chemische reactie. Die reactie kon volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland ongeveer een half uur na de eerste melding (om 10.50 uur) worden gestopt. De fabriek was enige tijd in een oranje wolk gehuld. De brandweer deed metingen binnen en buiten de fabriek.

In eerste instantie rukten de blusgroepen van de brandweer Lochem en Barchem uit. Later in verband met de metingen ook de brandweer van Steenderen ingeschakeld.

Het personeel werd op het eigen terrein van de fabriek opgevangen (foto: LochemsNieuws)

Wegen dicht
De Goorseweg en de Stationsweg werden afgesloten voor het verkeer. Bij de afzettingen stond politie. Het personeel van FrieslandCampina hoefde het terrein niet te verlaten maar moest tot na 13.00 uur buiten blijven. Toen de kust veilig was werden ook de wegen weer vrijgegeven.

Salpeterzuur wordt in het zuivelbedrijf gebruikt bij de reiniging van systemen. Hoe er een lek(kage) kon ontstaan is onbekend.

 

Salpeterzuur – Wikipedia

Salpeterzuur of waterstofnitraat is een anorganische verbinding met als brutoformule HNO 3. Het is een sterk anorganisch zuur dat veel technische toepassingen kent. Salpeterzuur is het meest stabiele zuurstofzuur van stikstof. In zuivere toestand is het een kleurloze vloeistof met een intens prikkelende geur, die zeer goed oplosbaar is in water.