Lochemer Ivo Hoevers: ‘Ik was even koning in Vietnam’

0
Ivo Hoevers in actie in Vietnam met het enorme spandoek op de achtergrond (eigen foto)

LOCHEM – Ivo Hoevers was de afgelopen dagen even ‘koning in Vietnam’. De 38-jarige Lochemer heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als pakwerker en helper. Beide termen komen uit de wereld van liefhebbers van politiehonden.

Hobby
Hoevers kwam woensdagmiddag aan op Schiphol na een verblijf van 4 dagen in Vietnam. Na Californië, Canada, Portugal, Hongarije en Ierland was dit niet z’n eerste maar wel meest bijzondere ‘uitstapje’. Het is voor hem een hobby maar daar is hij inmiddels wel heel goed in geworden. Hij wordt daarom veel gevraagd om zijn kennis te delen.

Veel contacten via Facebook

Uitnodiging
,,Ik werd uitgenodigd om naar Vietnam te komen. Alle onkosten werden betaald, zoals vliegticket, verblijf, maaltijden en zelfs de parkeerkosten op Schiphol”, zo vertelt de Lochemer vlak na thuiskomst. ,,Ik kende de organisator al via Facebook. Via die weg heb ik veel contacten.”

KNPV
In Nederland is de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) actief. Deze organisatie heeft een intensief trainingsprogramma dat honden klaarstoomt voor een certificaat. ,,Je begint de pup vanaf 6 weken te trainen. Het certificaat wordt meestal pas na zo’n 3 jaar behaald”, zo legt Hoevers uit.

Populair
De Nederlandse aanpak is populair bij liefhebbers in het buitenland. Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen – die begin september in Eindhoven worden gehouden – komen steevast veel buitenlanders kijken. Niet alleen de aanpak, maar ook getrainde Nederlandse honden zijn populair. In Vietnam werkte Hoevers onder meer met een hond die pas een paar dagen daarvoor uit Nederland was gekomen.

Lees verder onder de foto…

Ivo Hoevers in Vietnam (eigen foto)

Pakwerk
De eigenaar wilde graag de Nederlandse commando’s leren. Het is dus mogelijk dat als je in Vietnam rondloopt je iemand zijn hond in het Nederlands hoort toespreken. Hoevers heeft momenteel zelf geen hond. Hij beperkt zich voornamelijk tot het pakwerk. ,,Dat heb ik vanaf mijn twaalfde van mijn vader geleerd. Aan hem heb ik veel te danken”, zegt Ivo Hoevers. ,,Veel mensen haken snel af in zo’n pak want je voelt de beten goed. De honden hebben veel kracht in hun kaken.”

Vader
Hij vertelt verder: ,,Mijn vader heeft hem mij stapje-voor-stapje geleerd en ik ben er steeds beter in geworden.” Vader Hoevers was zo’n 30 jaar actief met honden op een terrein bij Ruighenrode. Toen dat werd verkocht kwam er na een juridische strijd een einde aan die activiteiten.

Pakwerker, hond en eigenaar vormen een team

Vertrouwen
De pakwerker vervult een belangrijke rol bij de training van de hond. ,,De pakwerker, de hond en zijn eigenaar vormen een team. Er moet een soort van vertrouwen ontstaan. Als dat ontbreekt zijn veel honden geneigd ‘even snel’ toe te happen, terwijl ze eigenlijk snel weg willen” zo luidt de uitleg.

Leren
Anderzijds kan de man in het dikke pak honden die wél vasthoudender zijn rustiger maken. ,,In plaats van zich vast te bijten kun je ze leren een soort duwbeet te geven om iemand op afstand te houden.”

Facebook
Zijn aanpak is internationaal bekend door foto’s en video’s op Facebook YouTube. Zijn Facebook-pagina Dutch Decoy Work heeft bijna 2500 likes. ,,Ik zal van mezelf nooit zeggen dat ik de beste ben. Door met twee voeten op de grond te blijven staan ben ik volgens mij zo ver gekomen als ik nu ben. Maar in Vietnam was ik even de ster”, aldus Hoevers.

Lees verder onder de foto…

Ivo Hoevers in Vietnam (eigen foto)

Spandoek
,,Ze hadden en enorm spandoek van wel 4 meter gemaakt met mijn naam en een foto erop. Ze noemden het een seminar en daar deden 70 mensen aan mee. Soms gingen ze van kleine details in wat ik deed compleet uit hun dak.” Het afscheid was bijzonder. Ik moest 70 certificaten ondertekenen zodat iedereen kon laten zien dat ze erbij waren geweest. Toen volgde een lange fotoshoot want iedereen wilde met mij poseren. Bij het afscheid waren er niet alleen handdrukken maar ze wilden me knuffelen alsof we elkaar al jaren kenden. We kenden elkaar pas 2 dagen!”, zegt Ivo Hoevers lachend.

Steun van mijn vrouw is belangrijk


Steun

Hij heeft er van genoten. ,,Ik zie dit soort uitnodigingen als mooie kansen om iets van de wereld te zien. Je doet de dingen die je leuk vindt en anderen betalen de kosten. Dat is best bijzonder.” Hij prijst zich gelukkig dat zijn vrouw Sandra hem de ruimte geeft. ,,We hebben twee jonge kinderen en als ik weg ben staat ze er even alleen voor. Dus als zij mij niet steunt houdt het op”, zo klinkt het.

Werk

Hoevers werkt bij een bedrijf waar alles draait om buitenverlichting en is een dag in de week concierge bij het Staringcollege aan de Beukenlaan in Borculo. Als pakwerker is hij bijna elke zaterdag actief bij een club in Zevenaar. Verder is hij vaak te vinden bij een bevriende hondenbezitter in Nijmegen om diens hond klaar te stomen voor het KNPV-certificaat.