Opniniestuk LochemGroen! ‘Beste Boer…’

1
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

[Dit is een ingezonden opiniestuk van LochemGroen! en het betreft de exclusieve mening van de inzender(s). Plaatsing betekent niet dat de redactie instemt met de inhoud of hiervoor op enigerlei wijze aansprakelijk is.]

Beste boer,

Gefeliciteerd met de overwinning van de BBB. Het toont gelukkig wel aan dat de band met de boer nog steeds gevoeld wordt, daar zijn we als LochemGroen! ook blij mee.

Maar blijf alsjeblieft kritisch. Want is het wel in jouw belang te blijven meedoen met het systeem van grootschalige invoer van veevoer en export? Van steeds meer stress door klimaatverandering en grote investeringen? BBB heeft het mooi weten te verbloemen, maar is ontstaan vanuit de Agro-industrie die zo lang mogelijk het huidige systeem in stand wil houden. Is dat systeem ook werkelijk in jouw belang? Doorgaan op een weg waarvan al decennia bekent is dat die doodloopt? Je weet het zelf als geen ander: grondstofprijzen stijgen, vervoerskosten stijgen, milieuvraagstukken komen steeds vaker langs en technische oplossingen vragen om nog meer leningen/schulden. Tegelijk heb je de melk en vleesprijs niet zelf in de hand.

Is het niet slimmer om nu een omslag te maken, zoals op kleine schaal al zichtbaar is maar wat bepaald niet wordt gefaciliteerd? Met landschap en natuurbeheer als nevenverdiensten? Met minder input, geen torenhoge investeringen, een lokale markt die jou en je producten waardeert? Zo kunnen we samenwerken tegen klimaatverandering en droogte. Droogte is vermoedelijk een grotere bedreiging voor de boeren dan de klimaatactivisten!

LochemGroen!

 

Door inzender aanbevolen links:

  1. mtsprout.nl/tech-innovatie/5-redenen-waarom-boze-boeren-een-achterhoedegevecht-voeren
  2. www.bnnvara.nl/joop/artikelen/caroline-van-der-plas-heeft-helemaal-niet-zoveel-met-boeren

 

1 REACTIE

  1. De schrijver drinkt natuurlijk ook lokaal geproduceerde koffie en thee en eet lokaal geproduceerde sinasappels en avocado’s. Droom lekker verder.

Comments are closed.