Opnieuw video in bevrijdingsreeks: Laren [video]

0

LAREN – In de reeks video’s over de bevrijding van de diverse kernen in de gemeente Lochem is een nieuwe aflevering verschenen. Hierin vertelt Willemien Bielderman haar kleindochter Joy wat ze allemaal meemaakte rond de bevrijding van Laren op 5 april 1945.

In onze prachtige streektaal vertelt oma Bielderman onder meer dat ze het meest bang was voor de V1’s die werden afgeschoten vanaf een locatie bij kasteel Oolde. “Die maakten ontzettend veel lawaai en waren zo groot als een schoolkachel”, zo vertelt ze.

In de kelder

De bevrijding zelf ging gepaard met allerlei gevaren, variërend van bommen tot vuurgevechten tussen Duitsers en geallieerden. De familie bracht daardoor veel tijd door in de kelder. Tussendoor werden de koeien, zo goed en zo kwaad als het ging, gemolken en van water en voer voorzien.

Toen de strijd op z’n hevigst was moest de familie van Willemien Bielderman hun boerderij tijdelijk verlaten. Voorzien van een witte vlag liepen ze richting dorp. “We liepen de bevrijding tegemoet”, zegt ze. Laren bood toen een troosteloze aanblik. Veel gebouwen waren zwaar beschadigd of uitgebrand.

Terugkeer

Bij terugkeer, na drie dagen, bleken de koeien het te hebben overleefd. Dat was niet overal het geval. Bij haar oom en tante werden alle koeien doodgeschoten en het huis in brand gestoken.

Verder herinnert Willemien Bielderman zich de Duitser die de bloeiende kersenbomen van haar opa ‘so schön’ vond. De man verzuchtte dat de oorlog alles kapot maakte…. ‘Und warum?”

Respecteren

Als een volleerd verslaggever vat kleindochter Joy de verhalen samen en probeert ze te duiden. “Als mensen erover willen praten moet je aandachtig luisteren en het respecteren. Maar als ze niet over willen praten moet je dat ook respecteren”, zo is haar oordeel.