Opnieuw brug dicht voor zwaar verkeer; nu in Eefde

0
De locatie van de brug over de Eefde Beek op kaart. (kaart: openstreetmap.org - bewerking: LochemsNieuws)

EEFDE/LOCHEM – Een brug over de Eefse Beek in de Mettrayweg bij Eefde blijkt in dermate slechte staat dat de gemeente Lochem heeft besloten dat deze vanaf woensdag 4 oktober wordt afgesloten voor zwaar verkeer. Vrachtverkeer met een gewicht van meer dan 20 ton en een asdruk van meer van 5,2 ton mag niet meer passeren. Het betreft geen belangrijke doorgaande route, dus de gevolgen zijn minder groot dan bij de Berkelbrug in Lochem die eerder om dezelfde reden werd gesloten voor zwaar verkeer.

Uit technische inspectie is gebleken dat de constructie van de brug ernstige gebreken vertoont. Dit kwam aan het ligt door een begin deze maand uitgevoerde inspectie door ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk. De gebreken zorgen voor onvoldoende draagkracht van de brug. De constructeur adviseerde de gemeente Lochem de brug zo snel mogelijk af te sluiten voor zwaardere voertuigen. De gemeente neemt dit advies over.

Onderzoek

De beperkingen blijven van kracht tot het moment waarop de brug is gerepareerd of vervangen. Uit nader onderzoek moet blijken of reparatie mogelijk is. Mocht dit niet het geval zijn dan moet er een nieuwe brug komen. Volgens de gemeente gaat vooral een aantal omwonenden, die zelf met zware voortuigen rijden, hinder ondervinden van de beperking. Zij zijn via een brief geïnformeerd.

Begin dit jaar bleek de Berkelburg in de Graaf Ottoweg in Lochem ook in dermate slechte staat te verkeren dat onmiddellijke afsluiting nodig was. Na pogingen met verkeerslichten werd hier gekozen voor een noodconstructie. Vrachtverkeer mag er geen gebruik van maken. Het wachen is op vervanging van de brug. Dat gaat op z’n vroegst eind dit jaar gebeuren. Ook voor de Lochemsebrug over het Twentekanaal gelden al jaren beperkingen vanwege de draagkracht. Deze brug wordt uiteindelijk ontlast door aanleg van de rondweg.