Bouwterrein Nettelhorsterbrug vrijgegeven door Arbeidsinspectie

0
Artist impression van de brug in de rondweg (bron: Provincie Gelderland/BAM Infra)

LOCHEM – Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem is maandag (22/4) door de Arbeidsinspectie vrijgegeven. Dit betekent dat het onderzoek op het bouwterrein ter plaatse is afgerond en opdrachtgever provincie Gelderland en bouwbedrijf BAM het terrein weer mogen betreden. De oorzaak van het brugongeval is nog niet bekend. De Arbeidsinspectie moet de verzamelde gegevens nog verder beoordelen en verwerken.

De provincie en BAM gaan de komende tijd het bouwterrein opruimen en de schade bekijken. Dit was eerder niet mogelijk, omdat alleen de Arbeidsinspectie toegang had tot het bouwterrein. Daarna wordt bekeken hoe de planning en het vervolg van de werkzaamheden eruit gaat zien. Wat zeker is, is dat de aanleg van de brug wordt vervolgd. Er moet nog worden bepaald wat daarvoor nodig is en wanneer die werkzaamheden kunnen starten.

Scherm

Langs het bouwhek brengt BAM de komende week een scherm aan. De opruimwerkzaamheden vinden hierdoor buiten het zicht plaats, onder andere voor de verkeersveiligheid op de aangrenzende weg. Het bouwterrein is niet toegankelijk voor onbevoegden.

De N346 Schakel Achterhoek-A1, zoals het rondwegproject formeel heet, is belangrijk voor de doorstroming en bereikbaarheid van Lochem en de Achterhoek. De werkzaamheden rondom de Nettelhorsterbrug liggen momenteel stil, maar andere werkzaamheden die onderdeel uitmaken van het project lopen door. Werkzaamheden die deel uit maken van de nieuwe provinciale weg lopen op planning, zoals de Kwinkweerd, Goorseweg en het stationsgebied.

Ander werk

Inmiddels is vanaf de Goorseweg de weg al zichtbaar die naar de nieuwe brug leidt, inclusief een verkeerslichtinstallatie. Door de latere oplevering van de brug blijft de bestaande Lochemse Brug, in de Stationsweg, over het Twentekanaal beschikbaar voor het autoverkeer. De openstelling van de nieuwe provinciale weg was oorspronkelijk gepland in 2025. Het is momenteel nog niet duidelijk of deze planning uitloopt. De brug zou in juni van dit jaar op de plaats worden gevaren. Dat gaat zeker niet lukken door de nasleep van het ongeval dat op 21 februari plaatsvond. Daarbij vielen twee doden en twee gewonden.