Nieuwe brug over Twentekanaal krijgt vorm in België

0
Onderdelen van de nieuwe brug liggen klaar op het terrein van staalbedrijf Aelterman in Gent (bron: provincie Gelderland)

LOCHEM/GENT – In het Belgische Gent wordt gewerkt aan de nieuwe brug over het Twentekanaal. Deze gaat deel uitmaken van de rondweg. Bij het staalbedrijf Aelterman liggen de eerste onderdelen klaar. Het gaat om de dwarsliggers voor het brugdek (foto). De brug wordt in gedeelten naar Lochem gevaren en op het voormalige terrein van Streek Beton in elkaar gezet. Het is de bedoeling dat het geheel in het weekend van 8 en 9 juni 2024 op de plek wordt gevaren.

De Provincie Gelderland publiceerde de foto via een nieuwsbrief. Als de brug eenmaal op de plek ligt, is deze nog niet meteen te betreden. Er moet dan nog beton en asfalt worden gestort voor het wegdek. De provincie kondigt wel aan het moment van ‘invaren’ te willen vieren. Details hierover volgen later.

Parabool

De brug wordt 137 meter lang en weegt 1300 ton. Het ontwerp is gebaseerd op een langgerekte parabool. De boogbrug bestaat uit hoofdliggers met een asymmetrische vorm die worden verbonden met elkaar door slanke dwarsdragers. De twee bogen komen richting midden van de brug steeds verder naar elkaar toe maar raken elkaar net niet. De bogen worden verbonden met de hoofdliggers door middel van ‘hangers’. De brug zal in 9 montagedelen naar de voorbouwlocatie te Lochem worden getransporteerd waarna het geheel op een nabijgelegen terrein aan elkaar wordt gelast.

Het ontwerp is van Wurck, het bureau dat tekende voor het ontwerp van de hele landschappelijke inpassing van het ontbrekende deel van rondweg. Het project heet officieel ‘Schakel Achterhoek-A1’ en moet begin 2025 zijn afgerond. BAM is de hoofdaannemer.

Meer beelden zijn te zien via de website van Wurck.

Artist impression van de nieuwe brug over het Twentekanaal. (bron: wurck.nl)