Ook Bloemenkamp Gorssel in beeld voor opvang vluchtelingen

0
De Bloemenkamp in Gorssel (archieffoto: Niek Hidding)

GORSSEL/LOCHEM – De Bloemenkamp in Gorssel wordt mogelijk opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dit maakte burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve woensdagavond bekend tijdens een bijeenkomst voor omwonenden van Fletcher hotel De Scheperskamp, waar al vanaf donderdag Oekraïners welkom zijn. Eerder werd al bekend dat ook wordt gesproken met Europarcs Resort De Achterhoek in Lochem. Daar zou het gaan om plek voor 100 mensen.

In De Bloemenkamp in Gorssel bevinden 39 appartementen. Die zouden rond deze tijd leeg moeten zijn. Eigenaar Habion/VGZ wil het pand slopen en er nieuwe appartementen bouwen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland praat nu met de eigenaar over tijdelijk gebruik voor de opvang van vluchtelingen. In Gorssel ontstond ophef over de sloop omdat hierdoor sociale huurwoningen verdwijnen. Bij de nieuwbouw zouden duurdere appartementen terugkeren. Veel Gorsselnaren willen bovendien het pand zelf niet kwijt, vanwege onder meer de architectonische waarde.

Europarcs

Bij Europarcs, aan de Ploegdijk in Lochem, gaat het om vakantiewoningen. Als daar 100 mensen worden opgevangen en in De Bloemenkamp nog eens naar schatting zo’n 90, loopt de teller voor de gemeente Lochem snel op. Met de 105 plekken in De Scheperskamp, plus de minimaal 40 mensen die volgens de laatst bekende cijfers particulier worden opgevangen, loopt het totaal op tot ruim 300.

St. Jozef

Tijdens de informatieavond in het Lochemse hotel kwam ook St. Jozef aan de Bosweg nogmaals voorbij. Die locatie is al eerder besproken, onder meer in de Lochemse gemeenteraad. Het voormalige verzorgingscentrum van de zorggroep St. Maarten is echter momenteel niet snel inzetbaar voor de opvang.

Burgemeester Van ‘t Erve legde uit dat St. Jozef is voorbestemd voor transformatie tot woningen. De eigenaar heeft in dat kader recent onderzoek laten doen naar asbest in het gebouw. Volgens Van ‘t Erve was dit ‘invasief onderzoek’. Dat betekent dat her en der stukken van het pand gedeeltelijk zijn gesloopt. Ook werd de waterleiding uit voorzorg al verwijderd.