Vragen over opvang wilde dieren in gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/BARCHEM – De gemeente Lochem kent – voor zover bekend – één opvangcentrum voor wilde dieren. Dat is de Stichting Roofvogel Opvangcentrum Barchem. Daar worden als bijna 25 jaar in nood verkerende roofvogels en uilen opgevangen en gerevalideerd. Dit blijkt uit de antwoorden van wethouder Lex de Goede van de gemeente Lochem op vragen van LochemGroen!

Aanleiding voor de vragen is de noodkreet van de landelijke Dierenbescherming over de steeds vaker in financiële nood verkerende opvangcentra voor wilde dieren. Fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen! kwam bij toeval bij het Barchemse roofvogelcentrum terecht en ontdekte dat ook daar een financieel zetje in de rug wenselijk is.

Tekort

Opvangcentra hebben het moeilijk, omdat er steeds meer dieren binnenstromen en er een tekort is aan vakbekwame medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast stijgen de kosten
exponentieel. Ook zorgen de koudere weersomstandigheden momenteel voor minder voedsel in de natuur, waardoor meer dieren moeten worden opgevangen.

Janssen stelde dat de gemeente Lochem op grond van artikel 1.11 van de Wet
natuurbescherming een zorgplicht heeft voor de natuur en de in het wild levende dieren in
nood. Dit leidde maandagavond tot drie vragen aan wethouder Lex de Goede. De eerste was of het college de noodkreet van de Dierenbescherming kent. Het antwoord was ontkennend.

Hulpvraag

Op de vraag of de gemeente Lochem weet welke opvangcentra voor wild actief zijn binnen de gemeentegrenzen, liet De Goede weten dat alleen de roofvogelopvang in Barchem bekend is. Op de vraag hoe het college staat tegenover het leveren van een financiële bijdrage zei de wethouder dat daar geen specifiek beleid voor bestaat en dat er ook geen hulpvragen bij de gemeente zijn binnengekomen. Mocht zo’n vraag er komen wordt die serieus bekeken, zo luidde de toezegging.

Overigens kan iedereen de roofvogelopvang ondersteunen met donaties. Meer hierover is te lezen op: www.roofvogelopvangbarchem.nl