GORSSEL/LOCHEM – Zeven kunstenaars uit Oekraïne doen in het paasweekend mee aan de Kunstroute Lochem. Hun werk is drie dagen lang te zien in een bijgebouw van wooncomplex De Bloemenkamp in Gorssel, waar een aantal van hen ook woont. Het enthousiasme is groot, zo blijkt uit een gesprek met Natalie Gaievska en Yuliia Shkliar. De kunst uit het vaderland laten zien, maar vooral ook in contact komen met mensen, zijn de belangrijkste drijfveren.
Natalie is de drijvende kracht achter het initiatief om mee te doen aan de kunstroute. Ze is digitale marketeer en grafisch ontwerper. Eigen werk is niet te zien tijdens de tentoonstelling maar ze ontwierp wel het speciale logo voor Art from Ukraine. “Ik doe dit als vrijwilligerswerk en doe mijn best om zoveel mogelijk mensen naar De Bloemenkamp te trekken tijdens Pasen”, zo zegt ze.
Sieraden
Yuliia vertegenwoordigt tijdens de expositie haar schoonzus met de welluidende naam Katerina Kalinina. Zij woont en werkt nog in Oekraïne en maakt voornamelijk sierraden van keramiek, maar ook sculpturen van porselein. Die sieraden zien er prachtig uit en zijn of maagdelijk wit of met de hand beschilderd. Katerina heeft in eigen land onder meer succes met oorbellen en broches met een handje met opgestoken middelvinger. Die vinger geldt uiteraard Rusland en Poetin. Tijdens de kunstroute zijn deze sieraden te koop. De opbrengst gaat overigens in z’n geheel naar het Oekraïense leger en naar de opvang van achtergelaten huisdieren.
Terugkerend symbool in het werk van Katerina Kalinina is de vogel Sirin, die voorkomt uit de Slavische mythologie. Het is een veelgebruikt motief in kunstuitingen in Oost-Europa. De vogel, vaak met een vrouwengezicht, is een afgeleide van de bekende Griekse Sirenen, ook vaak weergeven als zeemeermin. De Slavische Sirin wordt doorgaans opgevat als een prachtige vogel, wiens lied vedriet verdrijft, maar alleen naar gelukkige mensen vliegt. Het werk van Katerina Kalinina is te vinden op instagram: www.instagram.com/katrusyart/
Kennismaking
Yuliia maakte vorig jaar, samen met haar zoon, al kennis met de kunstroute en vond dat geweldig. “Heerlijk om op zoek te gaan naar de bekende vlaggen langs de weg en om kunstenaars in hun eigen atelier te ontmoeten. Ik ben erg blij dat we nu ook een bijdrage kunnen leveren.” En lachend voegt ze eraan toe: “Ik hoop dat ik de sieraden van Katerina snel verkoop. Dan kan ik zelf ook nog een deel van de route afleggen.” Natalie stelt haar gerust: “We moeten een soort rooster maken van mensen die onze tentoonstelling bemensen. Dan ontstaat er vanzelf ook wat vrije tijd.”
De kunst van de Oekraïense deelnemers is heel divers en een mix van professionals en amateurs. Zo presenteert Katya Honcharenko haar kleurrijke schilderijen die ook zijn te zien op instagram: www.instagram.com/munkatya/. De schilderijen zijn nu al te zien in het Tramstation in Gorssel en blijven daar tot en met de Kunstroute hangen. De kunstenares is naast schilder ook kledingontwerpster. Bijzonder – en ook interessant voor jongeren – zijn de poster van de 18-jarige Sofia Rakitenko. Zij houdt zich bezig met digitale kunst en werkt onder meer met bekende karakters uit anime en videogames, zoals Limbus Company, Lobotomy Corporation, Hello Charlotte en Honkai: Star Rail.
Hout en bloemen
Letterlijk uit heel ander hout gesneden is het werk van Oleksandr Kritenko. Hij vindt zichzelf meer ambachtsman als kunstenaar, maar zijn werk is er niet minder kunstig om. Hij maakt unieke meubelstukken en objecten van hout. Ook Zlata Rakitenko maakt ambachtelijk werk met onder meer hout en droogbloemen. Bloemen spelen ook een grote rol in het werk van ontwerpster van bloemkunst Natalia Nadobko. Oleksandra Bozhiia tenslotte is een veelzijdig kunstenares. Ze tekent en schildert en heeft een eigen Instagramkanaal: www.instagram.com/sashabozhiya/.
Het bijgebouw bij De Bloemenkamp, waar de tentoonstelling wordt gehouden, doet dienst als kantoor en als gemeenschappelijke ruimte. De kinderen die in het complex wonen zijn er wekelijks te vinden voor kunstzinnige vorming. Tijdens de Kunstroute is daar ook het een en ander van te zien. Jong talent is duidelijk in opmars. De betrokkenen zeggen veel dank te zijn verschuldigd aan Remmelt Aarts. Hij begeleidt de Oekraïners in opdracht van Welzijn Lochem. “Zonder zijn hulp en ondersteuning hadden we dit nooit van de grond gekregen”, aldus Natalie Gaievska.
Informatie
De Kunstroute Lochem wordt gehouden op 30 en 31 maart en 1 april (Pasen). Er zijn 48 locaties, met in totaal 85 deelnemende kunstenaars. Deels in hun eigen ateliers en deels op centrale locaties zoals het Stadshuus in Lochem en landgoed ‘t Haveke in Eefde.
Kijk voor alle deelnemers, locaties en fiets- en wandelroutes op: kunstinlochem.nl