LOCHEM – Lochem is klaar voor de opvang van Oekraïners. Vanaf donderdag zijn ze meer dan welkom in Fletcher hotel De Scheperskamp. Ook omwonenden ontvangen ze met open armen. Sommigen van hen kunnen niet wachten om zelf de handen uit de mouwen te steken. Tijdens een informatieavond in het hotel bleek woensdagavond echter ook dat op vele fronten het wiel opnieuw moet worden uitgevonden. Ook door de gemeente.
Voor een volle zaak begon burgemeester Sebariaan van ‘t Erve met de trieste constatering dat opvang van mensen uit Oekraïne überhaupt nodig is. Hij legde link met 4 mei: “Dan vertel ik steeds weer over het belang van vrede en verdraagzaamheid. En over het project in onze gemeente waarbij we basisschoolleerlingen vertellen over de verschrikkingen van oorlog. We nemen ze mee naar Westerbork om dat aanschouwelijk te malen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat diezelfde verschikkingen nu op maar 1500 kilometer hiervandaan opnieuw plaatsvinden.”
Crisis
Hij noemde het vanzelfsprekend dat je in deze tijden van crisis doet wat je kunt, maar dat op een veel vragen nog geen sluitend antwoord is te geven. Sommige vragen zijn mogelijk zelfs nog niet eens gesteld. Zo is niet te voorspellen hoelang de mensen moeten worden opgevangen en of het er niet nog veel meer worden. Het hotel is in eerste instantie tot eind juni beschikbaar, met de mogelijkheid tot verlenging tot oktober. “Het is afwachten of het verstand in de wereld tegen die tijd is teruggevonden”, aldus Van ‘t Erve.
Hij gaf veel ruimte voor vragen van aanwezigen, maar niet zonder eerst de particulieren die mensen thuis opvangen, te complimenteren. “Dat is niet niks. Schakel de buurt in om de zorg en last te delen.” De burgemeester moest enig cynisme onderdrukken toen het ging om de rol van de rijksoverheid, die opnieuw een taak op het bordje van gemeenten en regio’s legt.
Welzijn Lochem
Naast vragen over wat inwoners kunnen doen om te helpen, kwamen er veel praktische zaken voorbij. Dat varieerde van waar omwonenden met vragen en opmerkingen terecht kunnen tot veterinaire controle van door sommige vluchtelingen meegebrachte honden. De coördinatie rond eventuele hulpvragen met betrekking tot bijvoorbeeld kleding en speelgoed ligt bij de Stichting Welzijn Lochem (SWL). Ook aanbod van hulp kan daar worden gedaan, via de website Lochem Doet.
Niet alle geboden hulp kan professioneel van aard zijn. Zo zijn er contacten met Oekraïners uit de gemeente en de regio om te tolken waar dat nodig is. Niet alle vluchtelingen spreken even goed Engels. Wat betreft huisartsenzorg en geestelijke gezondheidszorg is overleg gaande met onder de huisartsenpost in Zutphen en rechtstreeks met huisartsen in Lochem. Ook daarbij is mogelijk meer informele hulp nodig om de zorg te ontlasten. De vluchtelingen krijgen een Burgerservicenummer (BSN) bij arriveren in Nederland. Over een vorm van een bankrekening wordt nog gepraat.
Luchtalarm
Een bezorgde vraag was nog of het (lucht)alarm, dat op de eerste maandag van de maand klinkt, kan worden uitgeschakeld. Dat moet geen prettig geluid zijn voor deels getraumatiseerde mensen. Of vooraf uitleggen wat dit inhoudt voldoende is, is ongewis. De burgemeester beloofde het aan te kaarten in de Veiligheidsregio.
Ook werd gevraagd hoe groot de kans is dat het hotel zijn huidige functie verliest en een definitieve opvanglocatie wordt. Volgens Van ‘t Erve is die kans nihil. Omdat Oekraïners meteen een verblijfstatus krijgen en niet als asielzoekers te boek staan, blijft De Scheperskamp bestemmingsplan-technisch gewoon een hotel. De Oekraïners hoeven geen asielprocedure te doorlopen en hebben feitelijk dezelfde status als een ‘toerist’, al klinkt dat wat cynisch in dit verband. Pandeigenaar en voormalig hoteluitbater Reinout Hegger vertelde dat het pand op de nominatie staat om eind dit jaar te worden gerenoveerd en dat hij een langjarig contract met Fletcher heeft.
Capaciteit
Donderdagochtend checken de laatste reguliere hotelgasten uit en dan zijn de vluchtelingen welkom. Hoe snel de maximale capaciteit van 105 mensen wordt bereikt is lastig te voorspellen. De selectie vindt eerst landelijk plaats en vervolgens regionaal. Van ‘t Erve zei te hopen dat bij de verdeling goed wordt gekeken naar waar mensen al eventuele familiaire relaties in Nederland hebben. Dat kan ook therapeutische waarde hebben. “De mensen hebben in eerste instantie vooral baat bij rust en wifi”, zo klonk het. Dat laatste om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vaderland.
Informatie wordt verzameld op de gemeentelijke webpagina: www.lochem.nl/oekraine.
Er is ook een speciaal mailadres:
oekraine@lochem.nl.