Spoortunnel bij Almen draagt naam WO2-piloot R.J. Cammock

0
De naam van de spoortunnel in de Hulzerdijk werd onthuld door kleindochter Melanie van piloot Raymond J. Cammock en staatssecretaris Vivianne Heijen (foto: LochemsNieuws)

ALMEN/HARFSEN – De onbeveiligde spoorwegovergang in de Hulzerdijk, tussen Almen en Harfsen, is vervangen door een tunnel voor voetgangers, fietsers en ruiters. Donderdag vond de officiële opening plaats. De tunnel werd bij die gelegenheid ‘Flying Officer R.J. Cammock’ gedoopt. Een eerbetoon aan de Nieuw-Zeelandse piloot die zich in 1944 met zijn vliegtuig in een munitietrein boorde, tijdens de slag om het Twentekanaal. Acht van zijn nazaten waren aanwezig bij de opening.

In september 1944 namen geallieerde jachtvliegtuigen een Duitse munitietrein onder vuur. Raymond J. Cammock werd daarbij zelf beschoten. Hij werd geraakt en boorde zijn vliegtuig in de laatste wagon van de trein. Hij kwam daarbij om het leven. Tijdens de werkzaamheden zijn resten gevonden van het vliegtuig, de trein en munitie. De heldendaad van Cammock kon worden gereconstrueerd door een eigen archeoloog van ProRail.

Loopgraven

In een bosje naast de nieuwe spoortunnel werden loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd, onder meer door de hulp van vrijwilligers en leden van de familie Loman. De grond die nodig was voor de tunnel is door deze familie verkocht aan ProRail. Leon Loman onthulde donderdag een bord met achtergrondinformatie over gebeurtenissen in 1944 (foto’s onder). Zijn vader had al bij het begin van de werkzaamheden gewaarschuwd voor mogelijk munitie in de grond rond het spoor.

Bij de opening waren naast vertegenwoordigers van ProRail, aannemer Strukton en vervoerder Keolis de nodige overheidsdienaren aanwezig. Namens de gemeente waren burgemeester Sebatiaan van ‘t Erve en wethouder Eric-Jan de Haan aanwezig. Ook gedeputeerde Jan van der Meer en staatssecretaris Vivianne Heijen (Infrastructuur en Waterstaat) waren naar het buitengebied gekomen.

Kleindochter

Tijdens de toespraken werd enkele keren de link tussen de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de huidige oorlog in Oekraïne gelegd. Kleindochter Melanie sprak de aanwezigen namens de familie toe. Zij memoreerde de pijn die de familie in Nieuw-Zeeland ervoer doordat de al op 18-jarige leeftijd van huis vertrokken Raymond, die nooit meer terug zou keren.

Regiodirecteur Noord-Oost van ProRail, Dorothé Wennekendonk, vertelde dat het project, waarbij in totaal 180 niet automatische beveiligde overgangen (NABO’s) worden afgesloten of vervangen, nu precies halverwege is. In de gemeente Lochem zijn er in de afgelopen 4 jaar 8 onder handen genomen. Daarmee is de gemeente een ‘grootgebruiker’ van de subsidiepot die de provincie Gelderland hiervoor beschikbaar heeft.

Veiligheid

De staatssecretaris beloofde zich persoonlijk te zullen inzetten, zodat ook de andere helft van de NABO’s in de komende jaren verdwijnen. Ze gaf daarbij aan dat dit nog wel ‘een uitdaging is’ omdat veel van deze overgangen op lastiger plekken liggen dan die bij Almen. Topman Alex Rentier van Keolis, het bedrijf dat onder de naam Blauwnet onder meer het spoorverkeer tussen Oldenzaal en Zutphen uitvoert, sprak van een flink verbeterde veiligheid. “Ook op dit traject hadden onze machinisten wekelijks schrikreacties als bij de onbeveiligde overgangen weer eens iemand overstak.”

Podcast

Over de slag om het Twentekanaal heeft ProRail een podcast laten maken. Hierin vertelt acteur Joost Prinsen het verhaal met zijn karakteristieke stemgeluid. Leon Loman uit Almen komt hierin ook aan het woord.

De podcast is te beluisteren via: www.prorail.nl/series/oud-nieuws/de-slag-om-het-twentekanaal. Op deze webpagina staat ook een link naar een bijbehorende wandelroute.

Kleindocher Melanie Cammock (midden) spreekt de aanwezigen toe. Verder vlnr: Keolis CEO Alex Rentier, regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail, ProRail-woordvoerder Aldert Baas, wethouder Eric-Jan de Haan, gedeputeerde Jan van der Meer en staatssecretaris Vivianne Heijnen (foto: LochemsNieuws)
Onthulling van het informatiebord over de gebeurtenissen in 1944, door Leon Loman (foto: LochemsNieuws)
Zo ziet de tunnel voor voetgangers, fietsers en ruiters eruit. Ook vanwege de knik worden die laatste twee weggebruikers via borden verzocht om af te stappen (foto: LochemsNieuws)
Het informatiebord dat bij de tunnel staat en het verhaal vertelt van de slag om het Twentekanaal (foto: LochemsNieuws)