Huis Verwolde inspireert artiesten tijdens Erfgoedfestival Gelderland

0
De tien kunstenaars die een bijdrage leveren aan het Erfgoedfestival Gelderland. Rechtsonder Anne Soldaat en Clean Peter die in Huis Verwolde logeerden (bron: erfgoedfestival.nl)

LAREN – Huis Verwolde bij Laren is een van de tien locaties die als inspiratiebron dienden voor bekende artiesten die een bijdrage leveren aan het Erfgoedfestival Gelderland. Gitarist Anne Soldaat en de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven – bekend onder de artiestennaam Clean Pete – bivakkeerden er een aantal dagen en schreven samen een nummer. Op zondag 4 oktober om 12.00 uur is het eindresultaat live te horen. Online, zoals het grootste deel festival dit keer wordt afgewerkt.

Het Erfgoedfestival is afgelopen zondag in Musis Sacrem in Arnhem begonnen met een bijdrage van Typhoon en schrijver Jaap Robben. Typhoon deed inspiratie op in Slot Loevestein en Robben bij het Grenslandmuseum in Dinxperlo. Alle artiesten conformeerden zich verder aan het thema ‘Oost/West’ van de Maand van de Geschiedenis (oktober). Het Erfgoedfestival loopt nog tot 31 oktober.

Anne Soldaat

Anne Soldaat is gitarist en singer-songwriter en werd vooral bekend als prominent lid van de band Daryll-Ann. Hij heeft inmiddels ook een aantal solo-albums op zijn naam staan. Hij begon als producer van Clean Pete maar het klikte zo goed met de tweelingzussen dat het drietal samen gingen optreden en een album opnamen. Een tweede is in de maak. Renée (cello, zang) en Loes (gitaar, zang) Wijnhoven (29) brachten vanaf 2012 al zes albums uit.

Huis Verwolde

Uit een aantal korte video’s vanuit Huis Verwolde is op te maken dat het trio het niet erg moeilijk vond om bij het thema Oost/West te blijven. Het huis heeft een Chinese kamer waar de inspiratie voor het opscheppen lag. Voor Anne Soldaat is het samen schrijven aan songs geen dagelijkse kost, zo geeft hij aan. Hij werkt meestal alleen. “Maar het ging hartstikke goed”, zo zegt hij.

De basis van de gezamenlijke song ontstond al vrij snel in een kamer hoog in de toren van Huis Verwolde. Loes Wijnhoven bedacht het akkoordenschema dat als basis diende en dat door de beide andere muzikanten werd aangevuld. Er heerst tevredenheid over hoe het klinkt.

Raadselachtig nummer

De tekst had wat meer voeten in de aarde. Volgens Soldaat is daar niet meteen uit op te maken waar het over gaat. “Het is een nogal raadselachtig nummer en dat maakt het interessant”, zo zegt hij. Muzikaal duidt hij het als ‘pop meets symfonisch, of zelfs klassiek’. Het nummer dat in Laren is ontstaan wordt zondag voor het eerst in het openbaar gespeeld en dat is live online te zien. De presentatie wordt gecombineerd met die van fotografe Suzanne Liem die voor haar bijdrage logeerde in het portiershuisje van Museum Bronbeek in Arnhem.

Naast de op bijzondere plekken in de provincie geïnspireerde muziek en andere kunstvormen zijn vijf talenten gekoppeld aan bijzondere locaties in de provincie. Zo kwam Mr. Weazley, met zijn mix van reggae, afrobeat en hiphop, terecht in het Stedelijk Museum Zutphen.

Verder zijn er zo’n vijftig zogenoemde ‘aanhakers’ die aansluiten bij het Erfgoedfestival en de Maand van de Geschiedenis. Daaronder ook museum STAAL in Almen, waar de tentoonstelling ‘Meanderend door de tijd’ de geschiedenis en de betekenis van de Berkel belicht. In de regio behoort ook Museum MORE in Ruurlo tot de aanhakers. Daar staat grensoverschrijdende modegeschiedenis centraal.

Alle informatie en de agenda van het festival zijn te vinden via: erfgoedfestival.nl.