April en mei kurkdroog in gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie

LOCHEM – April en mei waren een kurkdroge maanden voor Lochem. In de regenmeter van Niek Hidding kwam slechts 11 millimeter hemelwater terecht. Dat is de op een na laagste hoeveelheid sinds hij – en een buurvrouw die er in 1972 al mee begon – de hoeveelheden bijhouden. April was met 3 millimeter overigens nog droger. Alleen in 1992 (0 mm) was nog extremer. 

Mei 2020 moet alleen mei 2014 voor laten gaan. Toen viel er slechts 10 mm regen. De waarden van april en mei blijven ver achter bij het langjarig gemiddelde. Voor april is dit 45 mm en voor mei 61 mm.

Natte februari

Overigens was februari dit jaar juist kleddernat. Er viel toen 112 mm regen, tegen 55 mm gemiddeld. Het eerste kwartaal leverde in totaal 205 mm op. Dat was net boven het lange-termijn-gemiddelde.

Het tweede kwartaal, dat pas eind juni wordt afgesloten, is tot nu toe kurkdroog. Tot nu tot is 27,6 procent van het jaargemiddelde gevallen. Het eerste half jaar is gemiddeld goed voor ruim 40 procent van het jaargemiddelde. Dat lijkt alleen nog haalbaar als in juni de moesson losbarst.

10 jaar onder het gemiddelde

Dat jaargemiddelde staat overigens op 795 mm. Met 509 mm was 2018 tot nu het droogst. Niek Hidding constateert dat we nu al 10 jaar onder het gemiddelde zitten dat in de afgelopen 48 jaar tot stand is gekomen.

De regeltabel voor Lochem (bron: Niek Hidding)