Lochemse regenmeter: 681 mm hemelwater in 2020

1
Foto ter illustratie (bron: Image by Gerd Altmann from Pixabay)

LOCHEM – In 2020 is in Lochem 681 millimeter regen gevallen. Dit meldt Niek Hidding de regenmeter dagelijks in de gaten houdt. De metingen werden al in 1972 gestart door een voormalige buurvrouw aan de Albert Hahnweg. Het afgelopen jaar dreigde opnieuw erg droog te worden maar in het laatste kwartaal viel er meer hemelwater dan gemiddeld.

2020 komt in de lijst van 1972 tot nu op de dertiende plek van meest droge jaren terecht. De gemeten 681 mm is nog altijd flink lager dan het langjarig gemiddelde van 796 mm. April was de droogste maand met slechts 3 millimeter water, tegen 45 gemiddeld. Ook mei bleef met 11 mm ver achter bij het gemiddelde (61 mm). De natste maand was februari met 112 mm regen (gemiddeld 55).

December natter

De net voorbije decembermand was met 91 mm ook natter dan gemiddeld (71). Samen met de eveneens iets bovengemiddeld natte november en oktober zorgde december ervoor dat 2020 niet in de top-10 van droogste jaren terecht is gekomen.

Natuur

Niek Hidding laat weten: “Vanaf juni hadden we telkens wat regen wat veelal net genoeg was voor de natuur. Het viel op dat planten struiken en bomen bijna het loodje legden en met een stevige bui zelfs nieuwe uitlopers ontwikkelden. Helaas hebben veel beuken, berken en naaldbomen de derde droge jaar niet overleeft.”

Hieronder is de lijst die al sinds 1972 wordt bijgehouden:

(bron: Niek Hidding)

 

1 REACTIE

  1. Het artikel van Niek Hidding laat heel andere neerslagcijfers zien dan bij mij in zuid-oost Lochem aan de Zwiepseweg. In totaal viel hier 829 mm. In april 8, mei 22, februari 130 en in december 158 mm. Ik heb 2 gewone regenmeters naast elkaar en die zijn het aardig met elkaar eens. Het mag zijn dat een eenvoudige regenmeter belangrijk afwijkt van een professionele of de meetplaats maakt het verschil.

Comments are closed.