Onrust over bomenkap langs Binnenweg bij Almen

0
Op dit deel van de Binnenweg gaan alle bomen voor de bijl (foto: LochemsNieuws)

ALMEN/LOCHEM – Ineens kregen alle bomen langs een deel van de Binnenweg bij Almen een rode stip en een nummer. Ten teken dat ze (letterlijk) voor de bijl gaan. Omwonenden wisten van niks en reageerden verontwaardigd. Ze kregen pas vandaag (donderdag 30/1) een brief van de gemeente.

Laantje
Het betrokken stukje van de Binnenweg (tussen Almen en Zutphen/Eefde) is smal en ziet er uit als een mooi laantje met flinke beuken aan weerszijden. Volgens de gemeente Lochem zijn ze in slechte conditie en vormen ze een potentieel gevaar voor de vele scholieren die er dagelijks onderdoor fietsen.

De bomen aan de Binnenweg zijn gemarkeerd voor kap (foto: LochemsNieuws)

Kapseizoen
De nu gemarkeerde bomen worden pas gekapt tussen november 2017 en maart 2018. Door ze nu al te nummeren viel het voornemen bij omwonenden koud op het dak.

Beuken
Het gaat naar schatting om zo’n 30 beuken die het loodje leggen. Van veel bomen zijn de kruinen nagenoeg dood. Het gevaar van vallende takken is dus aanwezig. Volgens de gemeente staan er nog wel een paar gezonde exemplaren tussen. Die gaan ook plat om ruimte en licht te creëren voor herplant. 

Herplant
Die herplant volgt zo snel mogelijk na de kap, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Lochem werkt samen met betrokken dorpsraden aan een plant voor herplant van laanbomen. Dorpsraden en omwonenden van herplantlocaties krijgen in ruil voor hun inzet drie jaar lang een vergoeding die ze naar eigen inzicht kunnen gebruiken.

Elders aan de Binnenweg liggen stapels hout in de berm (foto: LochemsNieuws)

55.000 bomen
Elders aan de Binnenweg getuigen stapels hout ervan dat ook daar is gekapt, al is dat mogelijk afkomstig uit het bos aldaar en niet van laanbomen. De gemeente telt in totaal zo’n 55.000 bomen langs wegen. Daarvan worden er jaarlijks 11.500 gecontroleerd en waar nodig gesnoeid. Maximaal 683 bomen worden tijdens het kapseizoen gekapt. De bomen aan de Binnenweg tellen daar dus in mee. Ze dragen nummers boven de 600, dus het eind van het ‘quotum’ is in zicht.

Schematisch overzicht van laanbomen in de gemeente (bron: gemeente Lochem)