Niemand geeft nog een cent voor eiken op de Markt

0
Twee van de drie eiken op de Markt die moeten verdwijnen, op een archieffoto (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Op de Markt staan drie forse eiken. Niemand betwist dat ze beeldbepalend zijn, maar maandag bleek dat eigenlijk ook geen mens nog een cent geeft voor het drietal. Ze zijn niet gezond, zorgen voor overlast en zelfs voor gevaar. De belangrijkste reden: ze staan in de weg bij de aanstaande herinrichting van de Markt. Op initiatief van GroenLinks stonden de bomen op de agenda van de gemeenteraad.

Het plan voor de Markt is al sinds 2021 bekend en kreeg brede instemming van zowel veel inwoners als binnenstadondernemers. Kritiek was vooral er op de (weinige) parkeerruimte in het uitgewerkte plan. Pas toen de kapvergunning werd aangevraagd, viel het een aantal mensen én de Bomenstichting Achterhoek op dat de grote Amerikaanse eiken het loodje zouden leggen. De stichting en twee individuele inwoners maakten bezwaar tegen de vergunning.

Bomenstichting

De bezwarencommissie buigt zich nog over de kwestie, maar kan één van de bezwaarden alvast wegstrepen. De Bomenstichting trekt het beroep in, zo liet secretaris Marjan Houpt maandag weten. Bij eerste beschouwing droegen de bomen geen blad en zagen ze er op het eerste gezicht goed uit. Nu de bladeren terugkeren in de bomen, is te zien dat de kruinen bovenaan kaal blijven. Dit duidt op een afnemende gezondheid, aldus de secretaris.

Twee van de bomen staan heel dicht bij de ingangen van koffie- en theeschenkerij Semmelink en Schoenmakerij Lans. De derde staat ter hoogte van Zeeman, iets verder van de gevel. Drikus Semmelink maakte gebruik van de gelegenheid om de raadsleden toe te spreken en deed dit mede namens collega Martijn Lans. Hij wees op het gevaar van vallend dood hout. En bij Lans drukten de wortels van de eik de bestrating zo ver omhoog dat er bij een stortbui water in de winkel loopt.

Gevaar

Semmelink zei: “Op Tweede Kerstdag viel een grote dode tak uit de boom. Dat gebeurde vroeg in de ochtend. Later op de dag had dit tot ‘Zutphense toestanden’ kunnen leiden”, zei hij, verwijzend naar een ongeluk met een paardenkastanje in 2015. Daar brak destijds een grote tak af die zes mensen verwondde, waarvan één zwaar.

Namens Lans vroeg hij de telefoonnummers van GroenLinks-leden zodat deze gebeld kunnen worden als er weer eens gedweild moet worden in de schoenmakerij. Die partij had het onderwerp op de agenda laten zetten, na eerder schriftelijke vragen te hebben gesteld aan het college van B&W. De dweilhulp werd overigens toegezegd, maar is niet nodig als de eiken inderdaad verdwijnen.

Namens de Lochemse Ondernemersvereniging (LOV) hield voorzitter Theo Vloedgraven een pleidooi voor de ongewijzigde en onverwijlde voortgang van de herinrichting van de Markt. De ondernemers hebben daar hoge verwachtingen van als het gaat om de uitstraling van de binnenstad en de aantrekkingskracht op bezoekers.

Kritiek

Semmelink kwam verder met kritiek op het idee om de eiken, als ze eenmaal ten prooi zijn gevallen aan de kettingzaag, te vervangen door Valse Christusdoorn. Deze van oorsprong Amerikaanse boom groeit snel en zou de bestrating eromheen niet snel omhoog drukken. Het is de bedoeling de nieuwe bomen in een kist te planten, zodat de wortelgroei letterlijk binnen de perken blijft.

De Valse Christusdoorn staat bekend om grote vertakte doornen aan stam en takken, hoewel er ook soorten zijn zonder doornen bestaan. Verder dragen de bomen op peulen lijkende zaadlijsten. Die kunnen voor rommel zorgen als ze van de boom vallen. Hierdoor kan het ook glad worden. Semmelink spreekt uit ervaring, want in wijk Molengronden – waar hij woont – zijn dezelfde bomen eerder al eens verwijderd omdat ze overlast veroorzaakten. Hij verbaast zich daarom om de keuze van de gemeente.

Uitheems

Er ontspon zich een debat tussen raadsleden en college over de wenselijkheid van het terugplaatsen van een uitheemse boomsoort. Wethouder Eric-Jan de Haan zei voorlopig wel vast te houden aan het oorspronkelijke plan, omdat dit vrij uitgebreid met bewoners en ondernemers in de binnenstad is gecommuniceerd. Hij zei het logisch te vinden dat bij volgende plannen nadrukkelijker naar inheemse soorten wordt gekeken. De PvdA overweegt met een motie te komen die het college moet dwingen om dit ook al bij de herinrichting van de Markt te doen.

In het plan voor de Markt is ook sprake van meer dan twintig platanen, die deels een ‘kopje kleiner’ worden gemaakt en deels verplaatst. Ook daar is kritiek op. En fractievoorzitter Henk Datema van het CDA maakte ernstig bezwaar tegen de komst van een boom met ‘Valse Christus’ in de naam. Maar dat was een grapje.