Ongunstig eerste kwartaal voor ForFarmers

0
Het complex van ForFarmers aan de Kwinkweerd in Lochem (Foto: ForFarmers)

LOCHEM – ForFarmers heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug. De brutowinst daalde met 2,8 procent en het operationele resultaat (EBITDA) was 12,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2020. Kostenbesparingen konden de teruggang niet voorkomen. Dit blijkt uit de operationele voortgangsreportage van het Lochemse concern.

De koers van het aandeel ForFarmers daalde donderdagochtend (6 mei) na bekendmaking van de cijfers. De slotkoers van woensdag was 5,67 euro. Donderdagochtend daalde dit naar 5,23 euro (stand: 10.00 uur).

De afzet steeg nog wel. De afzet van zogeheten Total Feed nam met 1,8 procent toe als gevolg van autonome volumegroei in Duitsland/Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het volume mengvoer nam om dezelfde reden met 1 procent toe. De recente overname van De Hoop Mengvoerders uit Zelhem speelde een rol in de groei.

Toelichting

CEO Yoram Knoop licht het resultaat als volgt toe: “Het eerste kwartaal 2021 toonde een gemengd beeld ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020 toen er nog geen sprake was van Covid-19. We zijn dankbaar voor de grote inzet van onze medewerkers in nog immer voortdurende lastige omstandigheden door Covid-19. Onze Total Feed volumes stegen als gevolg van een nagenoeg stabiele autonome volumeontwikkeling versterkt door de twee overnames aan het begin van dit jaar.”

Invloed covid

Knoops vervolgt: “Het behouden en versterken van onze marktposities onder de huidige, vooral door de impact van de Covid-maatregelen tijdelijk zeer competitieve marktomstandigheden, is in een aantal segmenten echter ten koste gegaan van marge. In deze context is er in Duitsland een aantal contracten afgesloten waarvan de prijsstelling voor onze marge ongunstig is gebleken. Dit heeft in het afgelopen kwartaal een impact gehad op zowel de brutowinst als de onderliggende EBITDA en zal ook in de komende maanden nog tijdelijk van invloed zijn.”

Nog geen herstel

Knoop verwacht nog geen herstel in het tweede kwartaal. Het operationele resultaat zal ook dan vermoedelijk onder dat van het tweede kwartaal van 2020 blijven. Hij ziet dat de overname van De Hoop Mengvoeders en van Mühldorfer Pferdefutter sinds begin februari in positieve zin bijdragen aan het resultaat.

Lichtpuntjes zijn er ook. Corona zorgde ervoor dat boeren voorzichtig waren met het inkopen van voer. De sector herstelt zich hiervan en de prijzen van zuivel, vlees en eieren lopen op en gaan richting het niveau van voor de crisis. De eveneens stijgende prijzen van grondstoffen hebben dan weer een negatieve invloed op het resultaat.

ForFarmers denkt in het Verenigd Koninkrijk te profiteren van de Brexit, al blijkt dat nu nog niet uit de cijfers. Door overnames is het concern marktleider met eigen productie in het VK. Dat zou op termijn een voorsprong moeten opleveren ten opzichte van geïmporteerd voer.

Vooruitzicht

Als het gaat om de toekomst geeft het bedrijf zelf de volgende inkijk (letterlijke tekst uit een persbericht):

ForFarmers heeft als onderdeel van de strategie ‘Build to Grow 2025’ de volgende doelstellingen geformuleerd:

  • in 2025 een onderliggende EBITDA tussen de €125 miljoen en €135 miljoen, zowel door autonome groei als door overnames;
  • een jaarlijkse autonome (exclusief overnames) verbetering van de onderliggende EBITDA van 0%-3% (vanaf 2020) in de uitdagende thuismarkten;
  • ten minste €10 miljoen minder operationele kosten in 2025 (vergeleken met het genormaliseerde niveau van 2020).

Uitdaging

Mede door de langer dan verwachte aanhoudende Covid-maatregelen verwacht ForFarmers dat het een uitdaging wordt om de ingeschatte daling van de onderliggende EBITDA in het eerste halfjaar volledig autonoom te kunnen goedmaken in het tweede halfjaar 2021. Naar verwachting zal ForFarmers daardoor dit jaar niet kunnen voldoen aan de doelstelling een autonome groei van de onderliggende EBITDA te bereiken van 0%-3%.

Lange termijn

ForFarmers is positief ten aanzien van het realiseren van de lange-termijn geïntegreerde doelstellingen, inclusief de financiële doelstellingen 2025 waaronder het bereiken van een onderliggende EBITDA tussen de €125 miljoen en €135 miljoen door de combinatie van autonome groei en overnames.