Onderzoek: ‘Hoge toeristenbelasting in gemeente Lochem’

0
Afbeelding van: Tesa Robbins via Pixabay

LOCHEM/GORSSEL – Toeristen die een nachtje verblijven in een (luxe) hotel de gemeente Lochem betalen een relatief hoog bedrag aan toeristenbelasting, bovenop de kamerprijs. Voor een hotelovernachting berekent de gemeente tot €2,45 per nacht. Dit is een groei van 2,1% ten opzichte van 2018, toen de toeslag nog €2,40 per nacht was.

Dit blijkt uit onderzoek van Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

Twee keer hoger

De logiesbelasting in Lochem van €2,45 is fors hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht) en twee keer hoger dan het gemiddelde in de provincie Gelderland (€1,22 per nacht). De duurste gemeente in de provincie Gelderland is Zaltbommel met een toeristentax van €2,97 per persoon per nacht.

Camping

Wie een overnachting boekt op een camping of in een stacaravan betaalt minder belasting. Het hierboven genoemde tarief geldt alleen voor overnachtingen in hotels met 3 of meer sterren.

Tarieven toeristenbelasting gemeente Lochem 2019

Soort Euro
per overnachting, anders dan onderstaande € 1,25
overnachting in mobiel kampeeronderkomen en in een stacaravan € 0,90
overnachting in een hotel met 0, 1 of 2 sterren € 1,90
overnachting in een hotel met 3 of meer sterren € 2,45
per jaarplaats € 165,60
per seizoensplaats € 135,00

(bron: Tribuut.nl)

Achtergrond

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen. 60 gemeenten heffen dus helemaal geen toeristentax.

Verschillen

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.