Lochem in Gelderse top-3 toeristenbelasting voor hotel

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem staat in de top-3 van Gelderse gemeente waar de meeste toeristenbelasting per hotelovernachting moet worden betaald. Het Gelderse gemiddelde is 1,73 euro per nacht. Lochem rekent dit jaar 2,60 euro. De gemeente staat hiermee op de derde plaats, na Nijmegen (3,17) en Apeldoorn (2,71).

Dit blijkt uit onderzoek van bungalowparkoverzicht.nl, dat de cijfers over toeristenbelasting in Nederland jaarlijks tegen het licht houdt. De 2,60 per overnachting geldt in Lochem overigens alleen voor een hotel met minimaal 3 sterren. Voor andere accommodaties gelden lagere bedragen (zie tabel hieronder). Onderaan dit bericht staat meer over de gehanteerde onderzoeksmethode.

Kosten toeristenbelasting Lochem

Tarieven 2023

Soort Euro
per overnachting, anders dan onderstaande € 1,35
overnachting in mobiel kampeeronderkomen en in een stacaravan € 1,00
overnachting in een hotel met 0,1 of 2 sterren € 2,05
overnachting in een hotel met 3 of meer sterren € 2,60
per jaarplaats* € 184,00
per seizoensplaats* € 150,00

(bron: Tribuut.nl)

Stijging

In 28 van de 51 Gelderse gemeenten steeg in 2023 het tarief voor toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, gemiddeld met 4%. Landelijk was de toename hoger: 6,3%. In de gemeente Lochem bleef de stijging beperkt tot 2%, dus duidelijk onder het gemiddelde.

Gemeente West Betuwe voerde de grootste verandering door: toeristen betalen hier € 1,50 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog € 1,05 was. Ook in Tiel (+33,3%) en Arnhem (+25%) waren er flinke toenames.

Verschillen

Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Lokaal zijn er daardoor grote verschillen. Zo hanteren Culemborg (€ 0,80) en Lingewaard (€ 1) de laagste tarieven. In Druten, Heumen, Overbetuwe, Rozendaal en Westervoort wordt vooralsnog geen toeristenbelasting gevraagd aan bezoekers.

Gelderse gemeenten hanteren gemiddeld overigens vrij milde tarieven. Het provinciale gemiddelde van 1,73 euro ligt ruim om het landelijk gemiddelde van 2,16 euro. Noord-Holland kent het hoogste gemiddelde van 3,16 euro per persoon, maar dit komt vooral door het hoge Amsterdamse tarief. In de hoofdstad moet 12,12 euro per overnachting worden neergeteld.

Een overzicht van de toeristenbelasting per gemeente, inclusief interactieve kaarten, is te vinden op: www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2023

Onderzoeksmethode
Waar de meeste gemeenten een vast bedrag of percentage hanteren, bepalen andere gemeenten het tarief op basis van het overnachtingstarief, het soort accommodatie, het aantal sterren van het hotel, de leeftijd van de toerist, het aantal overnachtingen en de tijd van het jaar. Ook binnen een gemeente kunnen de tarieven dus variëren. Om gemeenten eerlijk te kunnen vergelijken, is de volgende situatie als ‘standaard’ aangehouden.

  • Soort accommodatie: hotel
  • Aantal sterren: 3
  • Overnachtingstarief: € 130,32 (Consumentenprijsindex voor accommodaties, bron: CBS)
  • Aantal overnachtingen: 1
  • Leeftijd toerist: volwassen
  • Tijd van het jaar: hoogseizoen