Kunstroute 2023: 105 deelnemers op 55 locaties

0
Marieken Nieuwdorp is voorzitter van Kunst in Lochem én zelf ook deelnemer van de Kunstroute 2023. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De Kunstroute maakt al meer dan 20 jaar vast onderdeel uit van het paasweekend in de gemeente Lochem. Dat is dit jaar niet anders. Maar liefst 105 kunstenaars presenteren komende zaterdag tot en met maandag hun werk op 55 locaties in de gemeente. Ook krijgt de door de organisatoren gewenste verbreding van het aanbod vorm. Naast beeldende kunst krijgen muziek, poëzie en multimediale kunstvormen een plek.

Voorzitter Marieken Nieuwdorp hoopt dat die verbreding de komende jaren doorzet: “Dit keer hebben we al op verschillende plekken muziek en combinaties met poëzie en boeken. We hopen het netwerk verder te vergroten en de komende jaren nog meer kunstvormen te kunnen presenteren.” Ze wijst op een aantal locaties waar dat dit jaar al tot uitdrukking komt.

Boeken

Bij Graphica, een werkplaats met historische grafische machines aan de Molenstraat in Lochem, wordt ambachtelijke drukkunst gecombineerd met gedichten van Margreet Jansen van zilverensleutels.nl. En boekhandel Lovink aan de Markt legt speciaal voor de Kunstroute de mooiste en meest toepasselijke boeken op prominente plekken in de winkel. Daaronder het prentenboek ‘Mensendieren’ van Yoko Heiligers, over de relatie tussen mens en dier. Van de illustrator zijn originele prenten te zien in de etalages van de boekwinkel.

Vermeldenswaardig is ook de deelname van De Kassei, eveneens aan de Molenstraat. In dit centrum voor dagbesteding van Zozijn, voor mensen met een verstandelijke handicap, is de afgelopen tijd hard gewerkt met restmaterialen. Daarbij zijn vele creaties ontstaan. De mooiste worden getoond tijdens de Kunstroute.

Fotomontage

In Lochem maakt verder Het Ontwerphuys aan de Noorderwal deel uit van de route. Hier kunnen bezoekers onder professionele begeleiding een persoonlijk kunstwerk ontwerpen. En even verderop aan de Noorderwal opent Cor van Wees zijn atelier. Daar is een recente serie schilderijen van zijn hand te zien, naast fotomontagetechnieken. Daarbij zijn tijdens boswandelingen gemaakte foto’s gebruikt en werk voor onder meer het Oerol festival en het Hollands Archief in Haarlem.

Marieken Nieuwdorp opent haar eigen locatie, weefatelier De Binding aan de Exelseweg 3, en werkt er samen met Selma van Orselen (keramiek) en Stefan Breuer. Die laatste is muzikant en beeldend kunstenaar en combineert beide vaardigheden. Onder de naam ‘The World of Dust’ vloeien muziek en collagewerk samen.

Glaskunst

Misschien wel de bekendste naam die opduikt in de lijst van deelnemers aan de Kunstroute is die van Hermine van der Doest. Zij is glaskunstenaar en meester-glazenier. In haar atelier aan de Verwoldseweg 30 bij Laren laat ze haar indrukwekkende wek zien. Veel opdrachten komen tot stand in samenwerking met partner Ronald Jonkers die technisch instrumentmaker is. Op dezelfde locatie zijn ook sieraden van Yolanda Dopp te zien.

Kunstenaar Esther de Heer is, na een aantal jaren van afwezigheid, terug als deelnemer van de Kunstroute. Zij is bekend van grote olieverf schilderijen die hun weg vinden naar bedrijven en particuliere verzamelaars. Het Stedelijke Museum Amsterdam kocht werk van haar aan. Ze toont haar werk in haar nieuwe atelier bij ‘t Jagershuis op landgoed Verwolde, aan de Juffersdijk 2.

Muziek

Meer muziek klinkt in de Afrikaanse beeldentuin Afrikan van Nico van Kan in Harfsen. Yaya Samake maakt muziek op typisch Afrikaanse instrumenten. Op Tweede Paasdag is er om 14.00 uur een presentatie van de djembé workshop van Afrikan. En bij galerie Erve Groot Hietbrink aan de Lageweg 1a in Klein Dochteren wordt zaterdag om 16.00 uur het Quintet in C groot van Franz Schubert uitgevoerd. Tijdens de beide paasdagen is hier gitaarmuziek te beluisteren.

Op dezelfde locatie zijn grote beelden en sculpturen van Maurits Zijp te zien. Net als beelden en keramiek van André en Jeanne te Dorsthorst, schilderijen van Jetty van Well en tekeningen en schilderijen van Marjan Nachtegaal. Een andere verzamellocatie die altijd veel mensen trekt is landgoed ‘t Haveke in Eefde. Hier exposeren acht kunstenaar werk dat varieert van sieraden tot beelden. Op zaterdag en maandag wordt de expositie bij Galerie Nikko in Eefde tussen 15.00 en 17.00 uur muzikaal opgeluisterd door (licht) klassiek repertoire van Geertje de Jong (piano) en Liselore Molier (viool).

Locaties

Andere locaties waar meerdere kunstenaars hun werk tonen zijn onder andere de Gudulakerk, Het Stadshuus en Hoog Langen in Lochem. Rond Laren is veel te zien bij onder meer de tuinmanswoning van landgoed Verwolde en aan de Lindenbergsdijk 5. Aan de Molenweg 58 in Gorssel is bij Atelier Dorien Plaat werk te zien van drie kunstenaars. Ook in de Zwiepse Molen en bij De Heerd op landgoed Ampsen exposeren meerdere kunstenaars.

Een nieuwe locatie in Villa Stijgoord in Lochem. Hier exposeren Lenie Boezeman (schilderijen) en Heins Bijkerk (sieraden en toegepaste kunst). En in de Boskapel op de Kaleberg in Barchem is de textielgroep Zoo-tex actief. Deze groep bestaat uit zeven textielkunstenaar die onafhankelijk van elkaar werken aan een gezamelijk thema. Meerdere keren per jaar komen ze bij elkaar komen om feedback te krijgen op eigen werk en om van elkaar te leren.

Vriend worden

Vanaf nu is het mogelijk om Vriend van Kunst in Lochem te worden. Voor 20 euro per jaar kan de Stichting Kunst in Lochem niet alleen de Kunstroute in stand houden, maar ook nieuwe activiteiten ontplooien die Lochem tot het culturele middelpunt van de Achterhoek maken. Vrienden worden beloond met vroegtijdige en exclusieve informatie over activiteiten en krijgen onder meer een uitnodiging voor de jaarlijkse netwerkborrel met alle deelnemende kunstenaars. Overigens is een eenmalige vrije gift ook mogelijk. Meer informatie op: kunstinlochem.nl/vriend.

Kunst in Lochem gaat vanaf nu ook open atelierroutes organiseren. De eerste wordt gehouden in mei. Dan wordt een link gelegd tussen kunst en typische landwinkels. Hierover volgt later meer informatie.

Brochure

Alle informatie over de deelnemers en de locaties van de Kunstroute 2023 is te vinden in een brochure met 40 pagina’s die verkrijgbaar is bij de VVV, in winkels en restaurants in de hele gemeente. In deze brochure is een aantal foutjes geslopen. Deze worden gerectificeerd op de website van Kunst in Lochem. Daar is ook uitgebreidere informatie te vinden over alle deelnemers.

Website: kunstinlochem.nl