Bloemenkamp tot eind 2024 beschikbaar voor Oekraïners

0
De Bloemenkamp in Gorssel (archieffoto: Niek Hidding)

GORSSEL/LOCHEM – Wooncomplex de Bloemenkamp in Gorssel blijft tot eind 2024 beschikbaar als opvanglocatie voor Oekraïners. De verlenging met een jaar is gevolg van overleg tussen eigenaar VGZ en de gemeente Lochem. Het gaat om woonruimte voor 100 mensen. De Bloemenkamp is sinds mei 2022 in gebruik als opvanglocatie.

De verlenging geeft rust voor de bewoners, die zich volgens de gemeente thuis voelen in Gorssel. Het komt ook tegemoet aan de wens van actieve vrijwilligers in Gorssel. Ook de gemeenteraad stemt in met verlenging. De opvangplekken zijn onmisbaar, want de gemeente heeft de opdracht om voor langere tijd in totaal 205 ontheemden op te vangen.

Flex-woningen

In dit kader ontwikkelt de gemeente een nieuwe, tijdelijke woonlocatie aan de Zutphenseweg in Lochem. Hier komen zogeheten flex-woningen voor onder meer Oekraïners en spoedzoekers. Deze moeten in 2024 beschikbaar komen. Afgelopen oktober werd duidelijk dat de huisjes op EuroParcs in Lochem ook langer beschikbaar blijven als opvanglocatie voor Oekraïners, namelijk tot 1 november 2024. Daarnaast loopt een zoektocht naar extra locaties voor flex-woningen.

De veiligheidsregio verhoogde de inspanningsplicht voor de opvang van ontheemden en spoedzoekers kortgeleden naar 205 bedden. Dit aantal is nu beschikbaar op de Bloemenkamp en EuroParcs de Achterhoek samen. Vanaf december huurt de gemeente op EuroParcs nog 3 extra vakantiewoningen om aan de taakstelling te voeldoen.

Vrijwilligers

Op beide opvanglocaties werken locatiecoördinatoren en is er een netwerk van betrokken vrijwilligers. Zij helpen de mensen om hun weg te vinden en het dagelijks leven op te pakken.