Noodverordening: Kamperen mag, douchen en poepen niet

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Sinds donderdagavond 19.00 uur is een nieuwe noodverordening van kracht voor alle gemeenten die deel uitmaken van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Het is de regionale vertaling van de jongste maatregelen die het Kabinet maandag bekend maakte. Vooral de recreatiesector krijgt het zwaar.

Door de nieuwe noodverordening worden voorzieningen als campings en recreatieparken niet zoals elders in het land helemaal gesloten, maar centrale sanitaire voorzieningen moeten wel op slot. Dat betekent feitelijk: Kamperen mag, maar douchen en poepen niet. Reden: Het is daar niet mogelijk om voldoende afstand van elkaar te houden en dus is sprake van een potentieel besmettingsgevaar.

Geen vakantietijd

Waarnemend voorzitter Ton Heerts van de  is momenteel een machtig man in de regio. Op het terrein van de beheersing van de corona-crisis heeft hij meer te vertellen dan de burgemeesters. Donderdag presenteerde hij een noodverordening met onder meer de bepalingen voor de recreatieve sector. Heerts in een toelichting op de streng maatregelen: “Het is crisistijd en geen vakantietijd.”

Heerts zegt verder: “Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en in de Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen.”

Overtreders aanpakken

De verordening opent ook de weg voor gemeenten, toezichthouders en politie om op te treden tegen mensen die de richtlijn van minimaal anderhalve meter afstand niet opvolgen. Dit kan leiden tot stevige boetes en afsluiting van gebieden of locaties. Heerts: “Van de burgemeesters in onze regio weet ik dat veel mensen, winkels en bedrijven de maatregelen goed naleven. Voor het geval het toch nodig is, kan de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen om gebieden en locaties te sluiten.”

Ook kan hij ingrijpen in het openbaar vervoer als blijkt dat daar de afstandsregel niet in acht genomen wordt of kan worden. Ook moet dat in voldoende mate duidelijk gemaakt worden aan de reizigers.

Huwelijken en begrafenissen

Bij huwelijken en begrafenissen mogen niet meer als 30 personen aanwezig zijn en alleen als ook zij andere halve meter afstand tot elkaar houden. Dit geldt ook voor bijeenkomsten waar die zijn gebaseerd op geloofs- of levensovertuiging. Andere bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden. De noodverordening zelf is tot 6 april van kracht maar blijft geldig als deze niet wordt ingetrokken of eventueel vervangen door een nieuwe versie.

De hele noodverordening is HIER te lezen
(pdf-bestand op de website van de gemeente Lochem)