
LOCHEM/HERWIJNEN – Innodeen uit Lochem is dinsdag uitgeroepen tot Circulaire Changemaker tijdens de Gelderse Circulaire Innovatie Top. De titel dankt de producent van circulaire bouwproducten aan het feit dat het al 25 jaar producten maakt van secundaire grondstoffen die hun weg naar de markt weten te vinden. De producten worden gemaakt van gerecycelt polyethyleen en houtvezelcomposiet uit afvalhout. Dat zorgt onder meer voor de opslag van CO2 en dat is in de bouwbranche een hot item.
Operationeel directeur Robert-Jan van Diest van Innodeen naam de prijs dinsdag in ontvangst in het Geofort in Herwijnen. Tijdens de jaarlijkse Gelderse Innovatie Top worden vooruitstrevende circulaire ondernemers en initiatieven in de schijnwerpers gezet. Innodeen werd genomineerd zonder dat het zichzelf aanmeldde. “Kennelijk vallen we op als het gaat om circulariteit en innovatie. Daar hebben uiteraard niks op tegen”, zegt Van Diest.
Dorpels
Bijna iedereen is, ongemerkt, wel eens over een product van Innodeen gelopen. Het Lochemse bedrijf is namelijk groot in dorpels. Verder is het bekend van Siding gevelbekleding. Door gebruik te maken van gerecyclede materialen hoeven minder fossiele grondstoffen worden gebruikt en wordt zelfs CO2 opgeslagen. Van Diest zegt: “We zijn voortdurend bezig om onze dorpels technisch te verbeteren. Kwaliteit zorgt voor duurzaamheid. Daarnaast spannen we ons in om ons ook op milieutechnisch gebied steeds te verbeteren.”
Door producten te maken die lang meegaan wordt de CO2 voor lange tijd opgeslagen en daar is veel behoefte aan. “We zijn momenteel de enige in de markt die producten leveren waarin CO2 wordt opgeslagen in plaats van dat het vrij komt”, aldus de directeur. Hij noemt de onderscheiding een beloning voor 25 jaar innovatie in secundaire grondstoffen. De titel Circulaire Changemaker gaat naar bedrijven of initiatieven die zich al hebben bewezen en die daadwerkelijk de markt bedienen met circulaire producten.
Winnaars
Tijdens de Gelderse Circulaire Innovatie Top ging de titel van Circulaire Start-up naar Greencovery uit Wageningen dat werkt aan scheidingstechnoligie voor de voedingsindustrie, waardoor ingrediënten uit afstromen worden gefilterd. En de prijs voor Circulaire Ketensamenwerking ging naar NXT Building voor de NXT Bricks. Dit is een baksteen die wordt gemaakt door oude bakstenen te hergebruiken.
De winnaars uit Gelderland gaan door naar de landelijke finale die in april wordt gehouden. De Gelderse Circulaire Innovatie Top 2025 is een initiatief van VNO-NCW Midden in samenwerking met de Provincie Gelderland, Rabobank, Oost NL, Regio Foodvalley Circulair en De Verschilmakerij Living Lab Regio Foodvalley Circulair, Hogeschool van Arnhem-Nijmegen (HAN) en AVRI.
Via DEZE LINK is een video over Innodeen te bekijken (LinkedIn-pagina van Gelderse Circulaire Innovatie Top)