Nieuwe video in reeks ’75 Jaar Vrijheid’: Dochteren en de Boekhorst

0

DOCHTEREN/LOCHEM – In de reeks video’s die een beeld geven van de bevrijding van de kernen in de gemeente is een aflevering over Dochteren verschenen. Daarin vertelt Marie Lievestro-Schol over haar jeugd op De Boekhorst. De oorlog maakte daar deel van uit.

Zoals gebruikelijk in deze serie wordt een persoon die de oorlog heeft meegemaakt ondervraagt door een jongere. In dit geval is dat Vasco Verhulst. Hij stelt de vragen en maakt zich tussendoor een voorstelling van hoe het moet zijn om de dingen de Marie meemaakte te beleven.

Levendige herinnering

Marie Lievestro heeft zeer levendige en gedetailleerde herinnering aan de oorlog en de bevrijding, hoewel ze nog zeer jong was. Ze is in 1938 geboren en woonde tot 1949 op de Boekhorst. Veel facetten van die jaren komen voorbij, zoals onderduikers, de V1’s, mensen uit het westen die op zoek waren naar voedsel en de kampementen van de Canadezen in de buurt bij de Boekhorst. Marie Lievestro vindt heel gemakkelijk haar woorden en dat maakt deze aflevering in de reeks bijzonder.

De videoserie van Bart Verdult en Henk-Jan Winkeldermaat van DP Movie uit Lochem is te vinden op de website van de gemeente Lochem.