Nieuwe gemeenteraad: namen en rugnummers

0
(foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De nieuwe samenstelling van de gemeenteraad is bekend. Tien vrouwen en 13 mannen mogen het de komende 4 jaar gaan doen namens 8 partijen. Een aantal kandidaten komt via voorkeurstemmen binnen en passeren hierdoor mensen die boven hem op de lijst van hun partij stonden.

In dit stadium geldt voor alle cijfers en lijsten het predicaat ‘voorlopig’. Maar de onderstaande 23 mensen gaan in principe de gemeenteraad vormen. De laatste kolom geeft aan of iemand met voorkeurstemmen is gekozen of op basis de plek op de lijst van zijn/haar partij. In de kolom ‘Plek op lijst’ is te zien of iemand door de voorkeurstemmen anderen op de lijst is gepasseerd.

zetel Partij Plek op lijst Kanidaat
*=nieuwkomer
Aantal stemmen voorkeur of volgens volgorde lijst
1 Gemeentebelangen 1 Marja Eggink-Meuleman 2314 voorkeur
2 2 Tonnie Verwoerd 421 voorkeur
3 3 Anja Rouwenhorst* 421 voorkeur
4 7 Coby Wiltink-Roeterdink* 406 voorkeur
5 5 Arjen Dieperink 228 voorkeur
6 4 Jan Wesseldijk 159 lijst
7 6 Herold Hissink* 179 lijst
8 8 Jan Willem Boon* 47 lijst
1 VVD 1 Eric-Jan de Haan 1124 voorkeur
2 2 Ria Leliveld 187 lijst
3 3 Karin ter Maat-Veltkamp 133 lijst
1 GroenLinks 1 Henk van Zeijts 778 voorkeur
2 4 Arda van den Brink* 406 voorkeur
1 CDA 1 Henk Datema* 508 voorkeur
2 2 Willem Achtereekte* 133 lijst
1 PvdA 1 Jos Israel 657 voorkeur
2 2 Martine Willems-Beijers 407 voorkeur
1 D66 1 Marleen van der Meulen 1056 voorkeur
2 2 Bob van ‘t Klooster* 83 lijst
1 Meedenken met Lochem 1 Lex de Goede 773 voorkeur
2 3 Renske Dragt* 335 voorkeur
1 LochemGroen! 1 Calle Janssen* 659 voorkeur
2 3 Tjitske Ypma* 328 voorkeur

Opvallend

Er zijn een aantal bijzonderheden te ontwaren in de bovenstaande lijst. Zo valt bij LochemGroen! uitgerekend oprichtster Jolande van Borrendam uit Harfsen buiten de boot. Ze stond tweede op de kandidatenlijst, achter lijsttrekker Calle Janssen, maar wordt via voorkeurstemmen verdrongen door Tjitske Ypma uit Eefde.

Bij GroenLinks passeert de nummer 4 op de lijst, Arda van den Brink uit Lochem, de nummers 2 en 3. Dat zijn Bernhard Aiking uit Almen en Erwin Beumer uit Laren. GroenLinks hield twee zetels over van de 4 die het in 2018 kreeg. Onderweg ging er eentje verloren door de afsplitsing van Jolande van Borrendam. Mocht GroenLinks in het college blijven en Henk van Zeijts zijn wethouderschap mag voortzetten, keert Aiking als nog terug in de raad.

Voorkeur

Bij Meedenken met Lochem passeerde Renske Dragt uit Laren de nummer 2 van de lijst, Bertus Karssenberg uit Harfsen. Bij winnaar Gemeentebelangen komen de nummers 1 tot en met 8 van de kandidatenlijst allemaal in de raad. Wel wordt de volgorde door voorkeurstemmen wat beïnvloed. Zoals wel verwacht kreeg voormalige fractievoorzitter van het CDA, Coby Wiltink veel voorkeurstemmen in haar woonplaats Almen. Ze stond op plek 7 op de lijst maar stijgt door het stemmenaantal naar de 4e plaats. Jan Wesseldijk uit Laren, die op 4 op de lijst stond, is na telling van de stemmen de nummer 7 van zijn partij. Door de winst blijkt hij echter gewoon raadslid.

11 nieuwkomers

Maar liefst 11 van de 23 raadszetels worden vanaf eind deze maand bezet door nieuwe gezichten. Daarbij tellen we Coby Wiltink ook mee, die natuurlijk veel ervaring heeft maar voor een andere partij. Bovendien maakt ze op dit moment geen deel uit van de raad.

Op maandag 28 maart wordt een speciale raadsvergadering, in de oude bezetting, gehouden waarin de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden worden onderzocht. Dan wordt ook afscheid genomen van vertrekkende leden. Op woensdag 30 maart volgt een tweede raadsvergadering. Dan worden de nieuwe leden geïnstalleerd.

VVD

Voor de VVD geldt dat, mocht de partij deel blijven uitmaken van de coalitie en Eric-Jan de Haan wethouder blijven, dat nummer 4 doorschuift. Dat is het huidige raadslid en de financieel specialist van de fractie, Jan de Vries.

Qua verdeling van de raadsleden over de verschillende kernen van Lochem is ook nog wel een lijstje te maken:

Kern aantal raadszetels
Lochem 5
Eefde 5
Laren 3
Gorssel 2
Epse 2
Harfsen 2
Barchem 2
Almen 1
Bathmen 1*

*= Een raadslid moet op de dag van de installatie woonachtig zijn in de gemeente. Daar wordt in dit geval hard aan gewerkt.