Nieuwe gemeenteraad: namen en rugnummers

0
(foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De nieuwe samenstelling van de gemeenteraad is bekend. Tien vrouwen en 13 mannen mogen het de komende 4 jaar gaan doen namens 8 partijen. Een aantal kandidaten komt via voorkeurstemmen binnen en passeren hierdoor mensen die boven hem op de lijst van hun partij stonden.

In dit stadium geldt voor alle cijfers en lijsten het predicaat ‘voorlopig’. Maar de onderstaande 23 mensen gaan in principe de gemeenteraad vormen. De laatste kolom geeft aan of iemand met voorkeurstemmen is gekozen of op basis de plek op de lijst van zijn/haar partij. In de kolom ‘Plek op lijst’ is te zien of iemand door de voorkeurstemmen anderen op de lijst is gepasseerd.

zetelPartijPlek op lijstKanidaat
*=nieuwkomer
Aantal stemmenvoorkeur of volgens volgorde lijst
1Gemeentebelangen1Marja Eggink-Meuleman2314voorkeur
22Tonnie Verwoerd421voorkeur
33Anja Rouwenhorst*421voorkeur
47Coby Wiltink-Roeterdink*406voorkeur
55Arjen Dieperink228voorkeur
64Jan Wesseldijk159lijst
76Herold Hissink*179lijst
88Jan Willem Boon*47lijst
1VVD1Eric-Jan de Haan1124voorkeur
22Ria Leliveld187lijst
33Karin ter Maat-Veltkamp133lijst
1GroenLinks1Henk van Zeijts778voorkeur
24Arda van den Brink*406voorkeur
1CDA1Henk Datema*508voorkeur
22Willem Achtereekte*133lijst
1PvdA1Jos Israel657voorkeur
22Martine Willems-Beijers407voorkeur
1D661Marleen van der Meulen1056voorkeur
22Bob van ‘t Klooster*83lijst
1Meedenken met Lochem1Lex de Goede773voorkeur
23Renske Dragt*335voorkeur
1LochemGroen!1Calle Janssen*659voorkeur
23Tjitske Ypma*328voorkeur

Opvallend

Er zijn een aantal bijzonderheden te ontwaren in de bovenstaande lijst. Zo valt bij LochemGroen! uitgerekend oprichtster Jolande van Borrendam uit Harfsen buiten de boot. Ze stond tweede op de kandidatenlijst, achter lijsttrekker Calle Janssen, maar wordt via voorkeurstemmen verdrongen door Tjitske Ypma uit Eefde.

Bij GroenLinks passeert de nummer 4 op de lijst, Arda van den Brink uit Lochem, de nummers 2 en 3. Dat zijn Bernhard Aiking uit Almen en Erwin Beumer uit Laren. GroenLinks hield twee zetels over van de 4 die het in 2018 kreeg. Onderweg ging er eentje verloren door de afsplitsing van Jolande van Borrendam. Mocht GroenLinks in het college blijven en Henk van Zeijts zijn wethouderschap mag voortzetten, keert Aiking als nog terug in de raad.

Voorkeur

Bij Meedenken met Lochem passeerde Renske Dragt uit Laren de nummer 2 van de lijst, Bertus Karssenberg uit Harfsen. Bij winnaar Gemeentebelangen komen de nummers 1 tot en met 8 van de kandidatenlijst allemaal in de raad. Wel wordt de volgorde door voorkeurstemmen wat beïnvloed. Zoals wel verwacht kreeg voormalige fractievoorzitter van het CDA, Coby Wiltink veel voorkeurstemmen in haar woonplaats Almen. Ze stond op plek 7 op de lijst maar stijgt door het stemmenaantal naar de 4e plaats. Jan Wesseldijk uit Laren, die op 4 op de lijst stond, is na telling van de stemmen de nummer 7 van zijn partij. Door de winst blijkt hij echter gewoon raadslid.

11 nieuwkomers

Maar liefst 11 van de 23 raadszetels worden vanaf eind deze maand bezet door nieuwe gezichten. Daarbij tellen we Coby Wiltink ook mee, die natuurlijk veel ervaring heeft maar voor een andere partij. Bovendien maakt ze op dit moment geen deel uit van de raad.

Op maandag 28 maart wordt een speciale raadsvergadering, in de oude bezetting, gehouden waarin de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden worden onderzocht. Dan wordt ook afscheid genomen van vertrekkende leden. Op woensdag 30 maart volgt een tweede raadsvergadering. Dan worden de nieuwe leden geïnstalleerd.

VVD

Voor de VVD geldt dat, mocht de partij deel blijven uitmaken van de coalitie en Eric-Jan de Haan wethouder blijven, dat nummer 4 doorschuift. Dat is het huidige raadslid en de financieel specialist van de fractie, Jan de Vries.

Qua verdeling van de raadsleden over de verschillende kernen van Lochem is ook nog wel een lijstje te maken:

Kernaantal raadszetels
Lochem5
Eefde5
Laren3
Gorssel2
Epse2
Harfsen2
Barchem2
Almen1
Bathmen1*

*= Een raadslid moet op de dag van de installatie woonachtig zijn in de gemeente. Daar wordt in dit geval hard aan gewerkt.