Gemeentebelangen grote winnaar in Lochem

0
Lijsttrekker Marja Eggink-Meuleman van GB vertelt aan burgemeester Sebastiaan van 't Erve hoe trots ze is op de winst van haar partij (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Gemeentebelangen (GB) is in Lochem als grote winnaar van de verkiezingen uit de bus gekomen. De partij ging van 6 naar 8 zetels en mag zich de komende 4 jaar wanen als een reus tussen zeven dwergen. De VVD verloor een zetel en kwam 3 en is de tweede kracht. De overige 6 partijen kwamen allemaal uit op 2 zetels en dat is een unicum in de Lochemse politiek.

Onder de partijen met twee zetels zijn zowel winnaars als verliezers. D66 behield de huidige 2 zetels in de raad. Meedenken met Lochem won een zetel en heeft er nu 2. LochemGroen! komt als nieuwe partij eveneens uit op 2. GroenLinks gaat van 4 naar 2, de PvdA van 3 naar 2 en het CDA eveneens van 3 naar 2 zetels. De opkomst daalde iets ten opzichte van 4 jaar geleden; 62,56% nu, tegen 64,66% in 2018.

Verliezers

Onder de verliezers heersten verschillende sentimenten tijdens de uitslagenavond in de hal van het gemeentehuis. Onder de CDA’ers heerste opluchting. De partij stond in een tussenstand even op slechts 1 zetel en leek hard te worden afgerekend op de interne strijd die vorig jaar tot uitbarsting kwam. De bijna geheel vernieuwde ploeg trok er tijdens de campagne hard aan maar had vermoedelijk te weinig tijd om verloren vertrouwen terug te winnen. Met 2 zetels kan het desondanks bouwen aan de toekomst.

Het verlies van GroenLinks is ook nog wel te verklaren door interne strijd die uiteindelijk leidde tot de oprichting van LochemGroen!, dat met een fanatiek campagneteam tot een goed resultaat kwam. De VVD en PvdA lijken vooral te lijden onder ‘Haagse sentimenten’ die heersen onder veel kiezers. En onder het feit dat lokalen het bij deze verkiezingen beter doen dan partijen met nationale wortels.

Lokalen

Meedenken met Lochem en LochemGroen! profiteren ook van het feit dat lokale partijen de wind onder de zeilen hebben. MmL sloot bovendien een bondgenootschap met BBB. Partijleider Caronline van der Plas liet haar gezicht even zien tijdens de uitslagenavond in Lochem. De samenwerking had kunnen leiden tot extra stemmen van kiezers die voorheen op GB stemden, maar die vorig landelijk voor BBB kozen. Het lijkt erop dat de meeste van die kiezers nu toch weer voor GB hebben gekozen. Tijdens een tussenstand stond MmL even op 3 zetels. De restzetel die daar de oorzaak van was verschoof even later echter naar het CDA.

LochemGroen! trok veel aandacht tijdens de campagne en heeft in Barchemer Calle Janssen een flamboyante lijsttrekker. Het groene linkse geluid is in de gemeente echter verwaterd door het schisma dat ontstond door de (gedwongen) afsplitsing van GroenLinks van LochemGroen!-oprichtster Jolande van Borrendam.

Voortouw GB

Door de bijzondere uitslag is weinig zinnigs te zeggen over wat er nu gaat gebeuren in de Lochemse politiek. Duidelijk is dat GB het voortouw kan en moet nemen bij de coalitievorming. De partij kan kiezen voor voortzetting van de huidige coalitie met VVD en GroenLinks. De meerderheid van 13 tegen 10 zetels bleef immers gewoon overeind. Bestuurlijke continuïteit kan een keuze zijn.

Maar aan de andere kant is doorgaan met 2 ‘verliezers’ in het politieke spel niet altijd handig. Al is de uitslag ook weer niet uit te leggen als een keiharde afstraffing door de kiezer van het zittende college. Kiezen voor andere partners wordt lastig omdat er getalsmatig geen grote winnaars zijn waarmee je gemakkelijk een meerderheidscollege kunt vormen. Al kun je GroenLinks, puur op basis van de getallen, natuurlijk inruilen voor een van de andere 5 partijen met 2 zetels.

Trots

Lijsttrekker Marja Eggink van GB liet weten trots te zijn op het resultaat. Haar partij moet de komende tijd nog een andere belangrijke vraag beantwoorden: wie wordt de wethouderskandidaat? Blijft Robert Bosch of wordt er iemand anders aangetrokken? GB liet de vraag bewust onbeantwoord tijdens de campagne. De partij zou op basis van de uitslag zelfs een tweede wethouder kunnen claimen. Dat kan dan weer alleen als één van de huidig coalitiepartners wordt gewipt, ofwel er komt een 4e wethouder. Een coalitie van twee partijen haalt geen meerderheid in de gemeenteraad.

Kortom, genoeg stof tot politieke discussie de komende tijd.

De afgelopen dagen volgden we de ontwikkelingen rond de verkiezingen in onze liveblog. Deze is HIER nog na te lezen.